Genel Havacılık Deneme Sınavı Sorusu #1269493

Sivil Hava Araç Kazaları Soruşturma Yönetmeliği metninin dördüncü bölümünde havacılık kazaları ile ilgili nedenler için yapılan sınıflandırmaya göre aşağıdakilerden hangisi pilotaj faktörü altında yer almaktadır?


İmalat yetersizliği ile hava aracının bölümleri

Hava aracının teknik el kitaplarına göre yapılmayan hatalı bakım

Sevk ve idari kademede mevcut esasların uygulanamaması veya eksik uygulanması

Hava aracını kullanma tekniği

Mevcut durum ve şartlar ile görevin özelliklerine uygun olarak personel ve malzemenin kullanılmaması


Yanıt Açıklaması:

“Sivil Hava Araç Kazaları Soruşturma Yönetmeliği (SHY-13)” metninin dördüncü bölümünde havacılık kazaları ile ilgili nedenler için yapılmış bir sınıflandırma yer almaktadır. Bu yönetmeliğe göre hava aracı kazalarının nedenleri; pilotaj, malzeme, bakım, idari ve diğer faktörler olmak üzere beş genel başlık altında incelenebilir. Bu başlıklardan ilki olan plotaj faktörü; muhakeme, hava aracını kullanma tekniği, dikkatsizlik, bilgisizlik, disiplinsizlik ve sağlık gibi unsurlardan oluşur. 

  • İkinci bir başlık olan malzeme faktörü kapsamında; malzemenin yorulması, bozulması, kendi kendine kırılması, imalat yetersizliği ile hava aracının bölümleri, aksesuarları, teçhizatları ve diğer parçalarında kullanıcı kusurundan kaynaklanmayan ve teknik sebepler sonucu meydana gelen etkiler vardır.
  • Diğer bir önemli başlık bakım faktörüdür. Hava aracının teknik el kitaplarına göre yapılmayan hatalı bakım, onarım, arıza giderme, revizyon, normal bakım, kontrol ve tadilat işlemleri sonucunda da kaza riskleri artar.
  • İdari faktörler; mevcut durum ve şartlar ile görevin özelliklerine uygun olarak personel ve malzemenin kullanılmaması, gerekli önlemlerin alınamaması, yerde ve uçuşta kontrol görevinin tam olarak yapılamaması, sevk ve idari kademede mevcut esasların uygulanamaması veya eksik uygulanması sonucunda kazalara neden olan faktörleri içerir.
  • Pilotaj, malzeme, bakım ve idari faktörler dışındaki sebeplerle meydana gelen kuş çarpması, yabancı madde hasarı (FOD-Foreign Object Damage), seyrüsefer yardımcılarının arızalanması, meteorolojik nedenler ve benzeri faktörler “diğer faktörler” kapsamında değerlendirilir.
Yorumlar
  • 0 Yorum