Genel Kimya 1 Deneme Sınavı Sorusu #632359

İç enerji ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


İç enerji, sistemdeki maddeyi oluşturan tüm taneciklerin potansiyel enerjileri ile taneciklerin birbirleriyle etkileşmelerinden doğan kinetik enerjilerinin toplamıdır.

Bir sistemin iç enerjisi, sisteme enerji verildiği zaman azalır ve sistemden enerji alındığı zaman artar.

Sisteme verilen enerjinin  (iş veya ısı) değeri negatif bir değerdir, sistemden alınan enerjinin (iş veya ısı) değeri pozitif bir değerdir.

Sistemin iç enerjisi ∆E kadar artmışsa, çevrenin enerjisi ∆E kadar artmıştır, yani evrenin toplam enerjisinde artış meydana gelmiştir.

İç enerji (E) bir hal fonksiyonudur ve sistemin kapasite özelliğidir.


Yanıt Açıklaması:

İç enerji, sistemdeki maddeyi oluşturan tüm taneciklerin kinetik enerjileri ile taneciklerin birbirleriyle etkileşmelerinden doğan potansiyel enerjilerinin toplamıdır. Bir sistemin iç enerjisi, sisteme enerji verildiği zaman artar ve sistemden enerji alındığı zaman azalır. Sisteme verilen enerjinin (iş veya ısı) değeri pozitif bir değerdir, sistemden alınan enerjinin (iş veya ısı) değeri negatif bir değerdir.  Sistemin iç enerjisi ∆E kadar artmışsa, bu kadar enerji çevreden sisteme akmıştır yani çevrenin enerjisi ∆E kadar azalmıştır. Böylece evrenin toplam enerjisinde herhangi bir değişme olmamış, sabit kalmıştır. İç enerji (E) bir hal fonksiyonudur ve sistemin kapasite özelliğidir.  Hal fonksiyonu, değeri gidilen yola bağlı olmayıp iki hal arasındaki farka bağlı olan fonksiyondur. Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum