Genel Kimya 1 Deneme Sınavı Sorusu #663433

  1. Kimyasal bağlanmada en dış kabukta yer alan elektronlar (değerlik elektronları) rol oynar.
  2. Bir atomun değerlik elektronlarından biri veya birkaçı atomlar arasında ortaklaşa kullanı Bu durumda oluşan bağa kovalent bağ denir.
  3. Elektronlar bir atomdan diğerine aktarı Bu durumda oluşan artı ve eksi yüke sahip iyonlar elektrostatik etkileşimle birbirlerini çekerler ve iyonik bağ oluşur.
  4. Elektronların bir atomdan diğerine aktarılmasında veya ortaklaşa kullanımında temel neden atomların değerlik elektronlarını sekize tamamlayarak soy gazlardaki gibi kararlı elektron dizilimine ulaşma istekleridir. Buna oktet kuralı denir.

Lewis kuramının temel prensipleriyle ilgili yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


I-II-III

I-II-IV

I-III-IV

II-III-IV

Hepsi


Yanıt Açıklaması:

Lewis kuramının temel prensipleri şu şekildedir: ? Kimyasal bağlanmada en dış kabukta yer alan elektronlar (değerlik elektronları) rol oynar. ? Bir atomun değerlik elektronlarından biri veya birkaçı atomlar arasında ortaklaşa kullanılabilir. Bu durumda oluşan bağa kovalent bağ denir. ? Elektronlar bir atomdan diğerine aktarılabilir. Bu durumda oluşan artı ve eksi yüke sahip iyonlar elektrostatik etkileşimle birbirlerini çekerler ve iyonik bağ oluşur. ? Elektronların bir atomdan diğerine aktarılmasında veya ortaklaşa kullanımında temel neden atomların değerlik elektronlarını sekize tamamlayarak soy gazlardaki gibi kararlı elektron dizilimine ulaşma istekleridir. Buna oktet kuralı denir. Doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum