Genel Matematik Deneme Sınavı Sorusu #1222287

Aşağıda verilen eşlemelerden hangisi birebir fonksiyondur?


Eskişehir’den Ankara’ya yüksek hızlı trenle seyahat edecek olan yolculara verilen koltuk numaralarını gösteren biletler

Üniversite sınavına giren öğrencilere verilen yerleştirme sonuç belgeleri

AÖF sınavlarına giren öğrencilerin almış oldukları başarı puanları

A lokantasında yemek yiyen müşterilerin menüden seçtikleri yemekler

A sınıfındaki öğrencilerin yaz tatilinde gittikleri şehirler


Yanıt Açıklaması:

Üniversite sınavına giren öğrencilerin tümü sınavı kazanamayabilir ve dolayısıyla her birine yerleştirme sonuç belgesi gelmeyebilir, dolayısıyla bu eşleşme bir fonksiyon değildir.

AÖF sınavlarına giren her bir öğrencinin başarı puanı olmakla birlikte en az iki öğrenci aynı başarı puanını elde etmiş olabilir, dolayısıyla bu eşleşme bir fonksiyon olmakla birlikte birebir bir fonksiyon değildir.

A lokantasında yemek yiyen en az iki müşteri menüden aynı yemeği seçebilir, dolayısıyla bu eşleşme birebir fonksiyon değildir.

A sınıfındaki öğrencilerin tümü yaz tatilinde seyahat etmemiş olabilir, dolayısıyla bu bir fonksiyon olmaz, öğrencilerin tümünün seyahat ettiğini düşünsek bile en az iki öğrenci aynı şehre de gitmiş olabilir ki bu durumda tanımlanan fonksiyon birebir fonksiyon olamaz.

A seçeneğinde verilen Eskişehir’den Ankara’ya yüksek hızlı trenle seyahat edecek olan yolcuların mutlaka bir bileti olması gerekir ve her bir yolcunun da aynı koltuğa oturması gerekir, dolayısıyla koltuk numaraları birbirinden farklı olmalıdır. Bu eşleme birebir fonksiyondur.

Yorumlar
  • 0 Yorum