Genel Muhasebe Deneme Sınavı Sorusu #39817

Çek nedir?


İşletmenin belirli bir süre sonunda veya istediğinde çekmek üzere banka ve özel finans kurumlarına yatırdığı ulusal ve yabancı paraların izlendiği hesaptır.
Aynı banka müşterileri arasındaki yapılan para aktarma işlemidir.
Ayrı bankalar arasında yapılan para transfer işlemidir
Anonim şirketlerde esas sermayenin belirli bir payını temsil etmek amacıyla çıkarılan kıymetli evraklardır.
Bankaya gönderilen ve belli bir paranın, belirtilen kişi ya da çek hamiline ödenmesi emrini belirten bir kıymetli evraktır.

Yanıt Açıklaması: Çek, bankaya gönderilen ve belli bir paranın, belirtilen kişi ya da çek hamiline ödenmesi emrini belirten bir kıymetli evraktır. Çek, görüldüğünde ödenmesi gereken bir kambiyo senedidir (TTK md. 692). Ancak, ülkemizde vadeli çek düzenlenmesi (keşidesi) ticari güvene bağlı olarak yaygın biçimde kullanılmaktadır. Hesap, aşağıda görüldüğü gibi alınan çeklerin bulunduğu durumu izleyecek şekilde yardımcı hesaplara ayrılır. 101 ALINAN ÇEKLER 101.01 Portföydeki Çekler 101.02 Tahsildeki Çekler 101.03 Teminattaki Çekler 101.04 Karşılıksız Çekler Alınan çekler nominal (üzerinde yazılı) değerleri ile bu hesabın borcuna; tahsil edilenler veya çeşitli nedenlerle elden çıkanlar ise aynı değerle alacağına kaydedilir.
Yorumlar
  • 0 Yorum