Genel Muhasebe Deneme Sınavı Sorusu #39818

Bankalar hesabı nedir?


İşletmenin belirli bir süre sonunda veya istediğinde çekmek üzere banka ve özel finans kurumlarına yatırdığı ulusal ve yabancı paraların izlendiği hesaptır.
İşletmenin üçüncü kişilere çekle veya ödeme emri ile yapacağı ödemelerin izlendiği aktif düzenleyici bir hesaptır.
Anonim şirketlerde esas sermayenin belirli bir payını temsil etmek amacıyla çıkarılan kıymetli evraklardır.
Kısa vadeli yatırım amacıyla satın alınan, özel sektörün çıkarttığı tahvil, senet ve bonolar bu hesapta izlenir.
İşletmenin normal faaliyet konusunu teşkil eden mal ve hizmet satışı nedeniyle ortaya çıkan ve vadesi bir yılı aşmayan senetli ve senetsiz alacakların izlendiği hesap grubudur.

Yanıt Açıklaması: İşletmenin belirli bir süre sonunda veya istediğinde çekmek üzere banka ve özel finans kurumlarına yatırdığı ulusal ve yabancı paraların izlendiği hesaptır.Bankalarda bulunan paraları arttıran işlemler bu hesaba borç, azaltan işlemler ise alacak kaydedilir. Bankalar hesabının işleyişine örnek vermeden önce yaygın olarak kullanılan bazı bankacılık kavramlarını kısaca açıklamak faydalı olabilir. Havale: Aynı banka müşterileri arasındaki yapılan para aktarma işlemidir. Örnek: A Bankası B Şubesi müşterisi; A Bankası C Şubesi müşterisi hesabına para aktarıyor ise yapılan işlem havale işlemidir. Elektronik Fon Transferi (EFT): Ayrı bankalar arasında yapılan para transfer işlemidir. Örnek: A Bankası şubesinden; K Bankası Şubesine yapılan para aktarımı EFT işlemidir. Virman: Banka müşterisinin (mudisinin) kendi hesapları arasında para aktarma işlemidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum