Genel Muhasebe Deneme Sınavı Sorusu #39937

Maddi Olmayan Duran Varlıklar Hesaplarından '' 261 ŞEREFİYE '' nedir. Hesabın genel özellikleri nelerdir ?


Fiziki varlık şeklinde olmayan, ancak çeşitli sözleşmelere dayanan ve işletmeye belirli haklar sağlayan bilgisayar yazılımı, patentler, telif hakları, sinema filmleri, lisans anlaşmaları gibi haklar için yapılan harcamaların izlendiği hesaptır.
Kuruluş, genişleme ve reorganizasyon ile ilgili harcamalar aktifleştirilir ise bu hesapta izlenir.
Devralınan bir işletmenin rayiç değeri (özvarlık), katlanılan maliyetten düşük ise aradaki fark bu hesapta izlenir.Cari uygulamada 5 eşit taksitte itfa edilir. İtfa işleminde, ilgili gider hesabı (7/B-796; 7/A-770) karşılığında; 268 Birikmiş Amortismanlar
Yeni ürün veya üretim yöntemi geliştirilmesi ile ilgili harcamalar aktifleştirilir ise bu hesapta izlenir. 5 yılda eşit taksitlerle itfa edilir.
Bu grupta bulunan hesaplarda, cari dönemde ortaya çıkan ancak gelecek faaliyet döneminden sonraki yıllara ait olan giderler ile cari faaliyet yılına ait olan ancak gelecek bir yıldan daha sonra tahsil edilebilecek gelirler izlenir.

Yanıt Açıklaması: Devralınan bir işletmenin rayiç değeri (özvarlık), katlanılan maliyetten düşük ise aradaki fark bu hesapta izlenir. Oluşan şerefiye için bu hesaba borç kaydı yapılır ve cari uygulamada 5 eşit taksitte itfa edilir. Ancak, Türkiye Muhasebe Standartları uygulamasında şerefiyelerin itfası sözkonusu değildir. İtfa işleminde, ilgili gider hesabı (7/B-796; 7/A-770) karşılığında; 268 Birikmiş Amortismanlar hesabına alacak kaydı yapılır. Yararlanma süresi sona erdiğinde ya da elden çıkarıldığında, 268 Birikmiş Amortismanlar hesabı karşılığında alacaklandırılarak kapatılır.
Yorumlar
  • 0 Yorum