Genel Muhasebe Deneme Sınavı Sorusu #629109

İşletmenin esas faaliyet konusunu oluşturan mal veya hizmet satışlarından elde ettiği hasılat hangi hesaba nasıl kaydedilir?


Ticari Mallar Hesabına borç

Yurt içi Satışlar Hesabına alacak

Bankalar Hesabına alacak

Yurt içi Satışlar Hesabına borç

Ticari Mallar Hesabına alacak


Yanıt Açıklaması:

Gelirler işletmenin esas faaliyet konusunu oluşturan mal veya hizmet satışlarından,  ana faaliyet konusu dışındaki aktiflerin satışından elde edilen hasılat ve diğer faaliyetlerden elde edilen (faiz, kira vb.) brüt tutarlardır.

Gelir ve gider hesaplarının işleyişi, onların sermaye üzerindeki etkileri ile açıklanabilir. Gelirler işletme sahiplerinin  haklarında  artış yaratan  işlemler  olduğu  için, gelirlerin  sermaye  hesabının  alacak  tarafına, giderler de işletme sahiplerinin haklarında azaltma yaratan işlemler olduğu için sermaye hesabının borç tarafına kaydedilmeleri düşünülebilir. Ancak sermaye hesabı üzerinde sürekli olarak değişiklik yapılması sakıncalıdır.  Çünkü  böyle  bir  kayıtta  işletmenin  ortaklar  tarafından  sağlanan  sermayesinin  ne  kadar olduğu ve bu sermayede gelir ve gider işlemlerinin dışındaki işlemler nedeniyle meydana gelen artış veya azalışların ne kadar olduğu bilgileri toplam rakam içinde kaybolacaktır. Sermaye büyüklüğünün üçüncü şahıslara karşı yasal ve finansal anlamı vardır.   Bu nedenle daha uygun bir yöntem olarak gelir ve gider yaratan işlemlerin, sermaye hesabı paralelinde çalışan farklı hesaplara kaydedilmeleri öngörülmüştür.

Bu düşünceden hareketle bir gider doğduğunda ilgili gider hesabının borç tarafına  kaydedilirken, bir gelir doğduğunda ilgili gelir hesabının alacak tarafına  kaydedilecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum