Genel Uygarlık Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #38468

I. Anadolu’da daha önce uygulanmayan tümülüs mezar geleneği, Trakya ve Makedonya’dan Anadolu’ya getirilmiştir. II. Kral ya da soylular için yapılan tümülüslerde mezar odası ahşaptan bir oda, bazen de toprak altına açılmış basit bir çukur şeklindedir. Ölü ve mezar hediyeleri oda içine yerleştirildikten sonra, bir daha açılmamak üzere mezarın üzerine taş, çamur, toprak, nadir olarak da küçük taş yığılarak tepe görünümünde bir yükselti oluşturulmaktadır. III. Ege dünyasında MÖ. 2. binyıldan beri bilinen fibulalara, Anadolu' da en çok Gordion'da yapılan kazılarda rastlanmıştır.IV. Fibulalar, tunç, altın ya da gümüşten yapılmış, giysi uçlarını tutturmaya yarayan veya süs amaçlı kullanılan çengelli iğnelerdir.Yukarıda, tümülüs ve fibulalar hakkında verilen bilgiler dikkate alındığında aşağıdaki çıkarımlardan hangisine varılabilir?


Tümülüs mezarlar ile fibulaların tarihçesine ve özelliklerine değinilmiştir.
Tümülüs mezarlar ve fibulalar, Anadolu’da ilk kez Frigler tarafından kullanılmıştır.
Tümülüs mezar tipinin özelliklerine değinilerek, fibulanın tanımıyla birlikte Anadolu’da en çok hangi bölgede bulunduğu açıklanmıştır.
Anadolu’da ilk kez Frigler tarafından kullanılan fibulalar ile tümülüs mezarlar özellikleriyle birlikte açıklanmıştır.
Friglerin ölü gömmede kullandıkları mezar ve eşyalardan örnekler verilerek, tanımları yapılmıştır.

Yanıt Açıklaması: Anadolu’da daha önce uygulanmayan tümülüs mezar geleneği, ilk kez Frigler tarafından Trakya ve Makedonya’dan Anadolu’ya getirilmiştir. Ege dünyasında MÖ. 2. binyıldan beri bilinen fibulalar, tümülüs mezarlar gibi Anadolu’da ilk kez Frigler tarafından kullanılmıştır. Buna göre, parçadan çıkarılması gereken sonuç, tümülüs ile fibuların ne olduğu ve Anadolu'daki kullanıcılarının ilk kim olduğudur. Doğru cevap D seçeneğidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum