Genel Uygarlık Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #954897

"Mısır ölü gömme geleneklerinde; ölen kişinin ölümden sonraki yaşamına karar verilen bir duruşma, tanrılar katında yapılırdı. Duruşmaya .................... başkanlık ederdi. Duruşmada ayrıca ölünün önünde yalvarmak zorunda olduğu kırk iki yargıç bulunurdu. ...................... ölümlüler ülkesinde gerçekleştirilen kalbi teraziye koyma seremonisine de eşlik ederdi. Ölünün kalbini terazinin bir gözüne koyardı. Terazinin diğer tarafına da dürüstlüğü ifade eden bir tüy konulurdu. Kalp tüyden daha hafif gelirse kişinin iyi bir hayat geçirdiği kabul edilirdi ve yeni hayatına geçişine izin verilirdi."

Mısır ölü gömme ritüeli hakkında bilgi verilen yukarıdaki metinde aşağıdaki şıklardan hangisi boşlukları doğru olarak tamamlamaktadır?


Taveret - Geb

Osiris - Anubis

Set - Bastet

Sobek - Thoth

İsis - Horus


Yanıt Açıklaması:

Mısır ölü gömme geleneklerinde; ölen kişinin ölümden sonraki yaşamına karar verilen bir duruşma, tanrılar katında yapılırdı. Duruşmaya Osiris başkanlık ederdi. Duruşmada ayrıca ölünün önünde yalvarmak zorunda olduğu kırk iki yargıç bulunurdu. Anubis ölümlüler ülkesinde gerçekleştirilen kalbi teraziye koyma seremonisine de eşlik ederdi. Ölünün kalbini terazinin bir gözüne koyardı. Terazinin diğer tarafına da dürüstlüğü ifade eden bir tüy konulurdu. Kalp tüyden daha hafif gelirse kişinin iyi bir hayat geçirdiği kabul edilirdi ve yeni hayatına geçişine izin verilirdi.

Yorumlar
  • 0 Yorum