Genel Uygarlık Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #38466

I. Tarih yazıcılığı, dualar, mitos ve destan türünden eserler Hitit edebiyatını oluşturmaktadır. II. Hitit tiyatro metinlerinde ele alınan konular, tanrılar ve soylulardan oluşan kahramanlardır. II. Çoğu Hatti ve Hurri kökenli olan mitos ve destanlar içinde Kaybolan Tanrı, İlluyankas Mitosu, Telepinu Efsanesi ve Kumarbi Efsanesi en tanınmış eserlerdir.IV. İlyada ve Odisseus destanları, Hamlet gibi tiyatro metinleri ile Hitit edebi metinlerinde şekil ve içerik bakımından benzer konular işlenmiştir.Yukarıda, Hitit edebiyatı hakkında bilgiler verilmiştir. Buna göre tüm şıklardaki veriler bir bütün olarak incelendiğinde Hitit edebiyatının hangi özelliğine ulaşılabilir?


Tarih yazıcılığı, dualar, mitos ve destan türünden eserlerle Hititler, tarihte zengin bir edebiyat oluşturmuştur.
Hititler, Hurrilerden birtakım edebi bilgiler öğrenerek ve onlardan etkilenerek masal, destan, tiyatro ve şiir türlerinde Hurrice edebi metinler yazmışlardır.
Hititlerin tiyatro metinlerindeki ele aldığı konular, Yunan medeniyetinin de esin kaynağı olmuştur.
Anadolu’da kurulan Hurri ve Akad gibi medeniyetlerin Yunan Medeniyeti'nin temelini oluşturmasında köprü olan Hititler, böylece batı dünyasını da etkilemişlerdir.
Hurrilerden Hititlere aktarılan efsane ve destanlar, Eski Ön Asya uygarlıklarının karşılıklı etkileşim içinde olduklarını göstermiştir.

Yanıt Açıklaması: Tarih yazıcılığı, dualar, mitos ve destan türünden eserler Hitit edebiyatını oluşturmaktadır. Çoğu Hatti ve Hurri kökenli olan mitos ve destanlar içinde Kaybolan Tanrı, İlluyankas Mitosu, Telepinu Efsanesi ve Kumarbi Efsanesi en tanınmış eserlerdir ve çok daha sonraları yaratılan Eski Yunan mitolojisini de etkilemişlerdir. Böylece, Hurri ve Akadlardan aldıklarıyla Eski Ön Asya uygarlıklarının etkileşimi içinde yazılan Hitit mitolojileri, Eski Yunan ve Roma hatta İncil’i bile etkilemiş, bunların esin kaynağı olmuş ve batı dünyasına aktarılmıştır. Bu temel düşünceyi bugün batılılar da kabul etmektedirler. Bu yüzden doğru cevap D seçeneğidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum