Genel Uygarlık Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #38868

8 Ocak 1918’de, ABD başkanı Thomas Woodrow Wilson’un kendi adıyla ilan ettiği ilkelerinin 14. maddesinde yer alan “Küçük-büyük devletlere karşılıklı olarak siyasi bağımsızlık ve arazi bütünlüğü sağlamak maksadıyla özel anlaşmalarla bir Genel Milletler Cemiyeti teşkil olunmalıdır” ifadesine göre kuruluş amacı belirlenen Milletler Cemiyeti'nin Musul'u, İngiltere'ye vermesi nasıl açıklanabilir?


Anlaşmazlıkların barış yoluyla çözülmesi istenmiştir.
Büyük devletlerin olduğu kadar küçük devletlerin de bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmiştir.
Savaştan sonra kendi kendini idare edemeyecek ülkelere bir vesayeti vekil tayin edilerek güçsüz ülkelere yardım edilmesi istenmiştir.
Wilson’un halkların kendi kaderini tayin hakkı (self-determination) ilkesinin benimsendiği görülmektedir.
Yeni bir tip emperyalizm olan manda sisteminin kullanıldığı görülmektedir.

Yanıt Açıklaması: Musul'un 400 yıllık Osmanlı vilayeti olmasına ve yaşayanların büyük çoğunluğunu Türklerin oluşturmasına rağmen, İngiltere’nin lehine kararlar verilerek İngiliz egemenliğine bırakılması, emperyalist devletlerin söz sahibi olduğu, güçsüz devletlerin hakkının yenildiği bir ortam oluşturduğunu göstermektedir. Milletler Cemiyeti müttefiklerin elinde yeni bir tip emperyalizm olan manda sistemini genişletmek amacıyla sömürgeciliği kullanmıştır. Doğru cevap E seçeneğidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum