Gıda Bilimi ve Teknolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1056626

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde çiğ süt türleri ve bileşimleri ile ilgili olarak verilen ifadelerden doğru olan ifadelerin hepsi bir arada bulunmaktadır?

  1. “Süt” denildiği zaman inek sütü anlaşılmaktadır.
  2. Süt yağı, laktoz, protein ve C vitamini sütte bulunan bileşenlerdendir.
  3. Renk porselen beyazı, mat veya çok hafif sarımsı şeklindendir.
  4. pH değeri 6.4-6.8 arasında olması istenir.
  5. Resazurin testi: resazurin testi sonucu 1 saatte koyu pembe renge kadar açılanlar ekstra Sınıf olarak kabul edilirler.


I, II, IV

I, II, V

I, III, IV

I, III, V

I, II, III


Yanıt Açıklaması:

Süt teknolojisinde genellikle sadece “süt” denildiği zaman inek sütü anlaşılmaktadır. Çiğ sütün beslenme ve işlenmesi açısından önem taşıyan başlıca bileşenleri aşağıda belirtilmiş olup, bu bileşenlerin konsantrasyonları süt hayvanı tür ve cinsine, hayvan beslenme ve yetiştirme koşullarına, yetiştiricilik bölgesi ve elde edildiği mevsime göre değişiklik göstermektedir; a. Süt Yağı (ortalama %3,5-3,7) b. Laktoz (ortalama %4,8) c. Protein (ortalama %3,0-3,5) d. Mineral maddeler (ortalama %0,75-0,80) e. Yağda çözünen vitaminler. Renk ve Görünüş: porselen beyazı, mat, temiz, çok hafif sarımsı olabilmektedir. Asitlik durumu: pH değerinin 6.4-6.8 arasında ve titrasyon asitliğinin 6.5-7.5 °SH arasında olması istenir. Titrasyon asitliğinin 8 °SH üzerinde olması hızlı bir asit yükselmesini gösterir. 10 °SH’i geçtiği taktirde ısıtma sırasında pıhtılaşma meydana gelir. Titrasyon asitliği 5 °SH derecesinin altında olan sütler veya pH değeri 6.8’ den yüksek olan sütler de normal kabul edilmez. Resazurin testi: resazurin testi sonucu 1 saatte mavi rengi koruyanlar ‘ekstra sınıf ’, koyu pembe renge kadar açılanlar “1. sınıf ”, pembe veya beyaz renge dönüşenler ise “2.sınıf ” süt olarak kabul edilirler. Buna göre C seçeneğinde bulunan tüm ifadeler bulunmaktadır. Diğer seçeneklerde ise yanlış olan ifadeler yer alır.

Yorumlar
  • 0 Yorum