Gıda Bilimi ve Teknolojisi Deneme Sınavı Sorusu #974464

İşletmeye alınan çiğ süt, büyük hacimli dikey tanklarda (silolarda) depolanmaktadır. Ayrıca bu tankların bir de karıştırma sistemi bulunmaktadır. Bu karıştırma işleminin son derece dikkatli ve özenli yapılmasının ve kuvvetli karıştırmadan kaçınılmasının sebebi nedir ?


Süte hava girmesine ve yağ globüllerini çevreleyen membranın zarar görmesine neden olması

Sütte oluşacak aşırı ısıyı engellemek 

Tankta oluşacak taşmayı engellemek 

Süte kuru ot, saman, sap, kıl gibi yabancı maddelerin girmesini engellemek 

Sütün homojenizasyonu bozmaya sebebiyet vermesi 


Yanıt Açıklaması:

Çiğ Süt Ön İşlemleri
Depolama
İşletmeye alınan çiğ süt, büyük hacimli dikey tanklarda (silolarda) depolanmaktadır. Bu tankların hacimleri yaklaşık 25.000 - 200.000 litre arasında değişmektedir. Küçük silo tankları genellikle işletmenin içine büyük olanlar ise dışına yerleştirilmektedir. Dışarı yerleştirilen silo tankları çift cidarlı olup arada izolasyon katmanı içermektedir. Ayrıca bu tankların bir de karıştırma sistemi bulunmaktadır. Ancak karıştırma işleminin son derece dikkatli ve özenli yapılması, kuvvetli karıştırmadan kaçınılması gerekmektedir. Çünkü kuvvetli karıştırma, süte hava girmesine ve yağ globüllerini çevreleyen membranın zarar görmesine neden olmaktadır. Bu da sütte hoşa gitmeyen ransit tadın oluşumuna sebep olabilir. Bu yüzden silo tanklarında pervaneli karıştırıcılar kullanılmaktadır. Tanklarda ayrıca sıcaklık
göstergesi, pnömatik seviye göstergesi, doluluk seviyesi karıştırıcının altında olduğu zaman karıştırıcıyı durduran, ancak karıştırıcının üstüne çıktığında karıştırıcıyı çalıştıran bir elektrot sistemi, taşmayı önleyen ve tankın tavanına yerleştirilen elektrot ile tankın tamamen boşaldığını gösteren ve tankın en alt noktasındaki boşaltma kısmına yerleştirilen alt seviye kontrol elektrodu bulunmaktadır.

Doğru cevap A şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum