Gıda Coğrafyası Deneme Sınavı Sorusu #1367181

Ağacın boyu 8-10 metreye kadar ulaşabilmektedir. Ana yurdu Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya’dır.

Ilıman iklim meyvesidir. Gövde ve yaşlı dallar -25 °C ve -30 °C’ye kadar dayanabilmesine karşın açılmış çiçekler -2,2 °C, küçük meyveler ise -1,1 °C’ye ancak yarım saat dayanabilmektedirler.

Yukarıda tanımlanan meyve aşağıdakilerden hangisidir?


Elma

İncir

Armut

Kestane

Üzüm


Yanıt Açıklaması:

Armut, gülgiller familyasından bir meyve ağacıdır. Ağacın boyu 8-10 metreye kadar ulaşabilmektedir. Ana yurdu Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya’dır. Anadolu’da Etiler zamanından beri yetiştirilmektedir. Dünya’da 5.000’in üzerinde Türkiye’de 600’e yakın armut türü bulunmaktadır.

Elmaya göre soğuklara dayanımı daha düşüktür. Ilıman iklim meyvesidir. Gövde ve yaşlı dallar -25 °C ve -30 °C’ye kadar dayanabilmesine karşın açılmış çiçekler -2,2 °C, küçük meyveler ise -1,1 °C’ye ancak yarım saat dayanabilmektedirler.

Armut gelişme döneminde elmaya göre daha yüksek bir sıcaklık toplamı ve daha düşük nispi nem istemektedir. Soğuklama isteği 1.000-2.300 saattir. Kil, kum ve kireci yeterli, derin ve sıcak topraklarda elmaya göre daha iyi yetişmektedir. İri meyve elde edebilmek için derin, sıcak, organik maddece zengin alüvyonlu topraklarda yetiştirilmesi gerekmektedir. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum