Gıda Güvenliğinin Temel Prensipleri Deneme Sınavı Sorusu #1203846

I. ........................, Gram pozitif, zorunlu anaerob, sporlu, hareketli, çubuk şeklinde bir bakteridir.  Optimal üreme sıcaklığı proteolitik tipler için 35-40°C, proteolitik olmayan tipler için 25-40°C’dir. Proteolitik tipler genelde 10 12.5°C’nin altında üreyemezken, proteolitik olmayan suşlar 3.3°C’de üreyebilir.

II. ........................, Gram pozitif, hareketsiz, sporsuz, kapsülsüz, katalaz pozitif, koagulaz, ısıya dirençli termonükleaz (TNase) ve hemolizine sahip, mikroskopta üzüm salkımı görünümünde ve aerob koşullarda iyi üreyen enterotoksijenik bir bakteridir.

III. ........................, Gram pozitif, kısa çubukçuk formlu, sporsuz, kapsülsüz, hareketli, beta hemolitik özellikte, aerob, mikroaerofilik veya anaerob koşullarda üreyebilen bir bakteridir.

Yukarıdaki kavramları doğru olarak tanımlayan seçenek aşağıdakilerden hangisidir? 


Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Listeria monocytogenes

Clostridium botulinum, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes

Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Clostridium botulinum

Bacillus cereus, Brucella, Staphylococcus aureus

Staphylococcus aureus, Clostridium botulinum, Brucella


Yanıt Açıklaması:

Doğru yanıt "B" seçeneğidir. gram pozitif, zorunlu anaerob, sporlu, hareketli, çubuk şeklinde bir bakteridir.  Clostridium botulinum, optimal üreme sıcaklığı proteolitik tipler için 35-40°C, proteolitik olmayan tipler için 25-40°C’dir. Proteolitik tipler genelde 10 12.5°C’nin altında üreyemezken, proteolitik olmayan suşlar 3.3°C’de üreyebilir. Staphylococcus aureus, Staphylococcaceae familyasında, Gram pozitif, hareketsiz, sporsuz, kapsülsüz, katalaz pozitif, koagulaz, ısıya dirençli termonükleaz (TNase) ve hemolizine sahip, mikroskopta üzüm salkımı görünümünde ve aerob koşullarda iyi üreyen enterotoksijenik bir bakteridir. Listeria monocytogenes, Listeriaceae familyasında, Gram pozitif, kısa çubukçuk formlu, sporsuz, kapsülsüz, hareketli, beta hemolitik özellikte, aerob, mikroaerofilik veya anaerob koşullarda üreyebilen bir bakteridir.

Yorumlar
  • 0 Yorum