Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #706657

Aşağıdaki durumlardan hangisinin cezası faaliyetten men edilmektir?


Sularla ilgili hükümler ve takviye edici gıdalar, bebek mamaları, özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar ve tıbbi amaçlı bebek mamaları ile ilgili hükümlere aykırı hareket eden işyerine verilen ceza.

Üretim izni alınmamış gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeleri satan veya miadı dolmuş gıda maddelerini satan işyerlerine verilen ceza.

Tüketici haklarının korunması ile ilgili hükümlere uymayan gerçek ve tüzel kişilere verilen ceza.

Sorumlu yönetici istihdam etmeyen işyerlerine verilen ilk ceza.

İzlenebilirlikle ilgili hükümlere uymayan gerçek ve tüzel kişilere verilen ceza.


Yanıt Açıklaması:

1.Sularla ilgili hükümler ve takviye edici gıdalar, bebek mamaları, özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar ve tıbbi amaçlı bebek mamaları ile ilgili hükümlere aykırı hareket eden işyeri, bu şartları yerine getirinceye kadar faaliyetten men edilir ve bunlara idari para cezası verilir. Eylemin bir yıl içinde tekrarı halinde, idari para cezası iki kat olarak uygulanır.

2.Üretim izni alınmamış gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeleri satan veya miadı dolmuş gıda maddelerini satan işyerlerindeki ürünlere el konulur ve bu ürünleri satan işyerleri idari para cezası ile cezalandırılır.

3.Tüketici haklarının korunması ile ilgili hükümlere uymayan gerçek ve tüzel kişilere idari para cezası verilir, eylemin tekrarı halinde idari para cezası iki kat olarak uygulanır.

4.Sorumlu yönetici istihdam etmeyen işyerlerine, bir milyar lira idari para cezası verilir.

5.İzlenebilirlikle ilgili hükümlere uymayan gerçek ve tüzel kişilere idari para cezası verilir, eylemin tekrarı halinde idari para cezası iki kat artırılarak uygulanır. İşyeri sorumluluğu ile ilgili hükümlere uymayan gerçek ve tüzel kişilere idari para cezası verilir, eylemin tekrarı halinde idari para cezası iki kat olarak uygulanır.

Yorumlar
  • 0 Yorum