Giysi Seçimi Deneme Sınavı Sorusu #1100838

Aşağıdaki şıklardan hangisi bitkisel lifli kumaşlardan üretilen giysiler için genel kabul edilebilecek kurallardan biri değildir?


Alkalilere karşı hassas olduklarından, bu liflerden üretilen giysilerin yıkanmasında, sabun ya da sodalı deterjanlar yerine özel
 deterjanların kullanılması daha doğrudur.

Saklama sırasında çok form kaybetmedikleri için askıya asılabilir.

Beyaz renkteki pamuklu ve keten giysilerin temizliğinde ağartıcılar kullanılabilir.

Yüksek sıcaklıkta ütülenebilir.

Beyaz renkli giysiler, çok yüksek ısılarda makinada veya elde yıkanabilir. Renkli pamuklular ise çok yüksek ısılarda yıkandığında renkleri solar. Bu nedenle, çok yüksek ısılarda yıkanmamalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Bitkisel liflerin kullanıldığı kumaşlarla yapılan giysiler için genel kabul edilebilecek bazı kurallar şu şekilde sıralanabilir (Bayraktar: 1991: 27-29):
1. Pamuklu giysiler ısıya karşı dayanıklıdır. Ancak beyaz ya da renkli olma durumlarına göre yıkama ısısı ayarlanmalıdır. Beyaz renkli giysiler, çok yüksek ısılarda makinada veya elde yıkanabilir. Renkli pamuklular ise çok yüksek ısılarda yıkandığında renkleri solar. Bu nedenle, çok yüksek ısılarda yıkanmamalıdır. Ayrıca, giysinin üretim kalitesine göre suyla ilk temasta çekme sorunu yaşanabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.
2. Pamuklu giysiler ısıya dayanıklı olduğu için yüksek sıcaklıkta ütülenebilir.
3. Ağartıcılara ve kimyasal deterjanlara oldukça dayanıklı oldukları için beyaz renkteki pamuklu ve keten giysilerin temizliğinde
ağartıcılar kullanılabilir.
4. Saklama sırasında çok form kaybetmedikleri için askıya asılabilir. Ancak, kurutma sırasında form değişikliği olmaması için özellikle üst giysileri, etek ucundan asmak yerine askıya geçirmek ya da omuzlardan düzgünce asmak daha doğrudur. Doğru cevap "A" dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum