Giysi Seçimi Deneme Sınavı Sorusu #1100868

Aşağıdaki şıklardan hangisi hayvansal lifli kumaşlardan üretilen giysiler için genel kabul edilebilecek kurallardan biri değildir?


İpekli giysiler güneşle uzun süre temas sonucunda sararır ve dayanıklılığını biraz kaybeder. Bu nedenle, kurutma sırasında uzun süreli ve doğrudan güneş altında bırakılmamalıdır.

 Alkalilere karşı hassas olduklarından, bu liflerden üretilen giysilerin yıkanmasında, sabun ya da sodalı deterjanlar yerine özel deterjanların kullanılması daha doğrudur.

Yüksek ısıdaki suya da çamaşır makinasında yüksek ısı ve devirdeki programlarda yıkamaya uygun değildir.

Pamuklu giysiler ısıya dayanıklı olduğu için yüksek sıcaklıkta ütülenebilir.

Daha çok kuru temizlemeye uygundur.


Yanıt Açıklaması:

Hayvansal lifli kumaşlardan üretilen giysilerin bakımında genel olarak kabul edilebilecek bazı kurallar şu şekilde sıralanabilir (Bayraktar, 1991: 31-33; Kırzıoğlu, 1992: 55; Çakır, 2002: 78; Anonim 1, 1980: 1363):

1. % 100 hayvansal liflerden üretilen tekstil yüzeylerinden oluşan giysiler daha çok kuru temizlemeye uygundur.
2. Yün, kıl gibi hayvansal lifli kumaşlardan üretilen giysiler keçeleşme, boncuklanma gibi sorunlar nedeniyle yüksek ısıdaki suya
da çamaşır makinasında yüksek ısı ve devirdeki programlarda yıkamaya uygun değildir. Bu giysiler, tekstil yüzeyinin özellikleri ve lif kullanım oranlarına göre genellikle düşük ısılarda ve elde yıkamaya uygundur. Bazıları ise özel programlarla makinada yıkanabilir.
3. Alkalilere karşı hassas olduklarından, bu liflerden üretilen giysilerin yıkanmasında, sabun ya da sodalı deterjanlar yerine özel deterjanların kullanılması daha doğrudur.
4. Yün, kıl gibi hayvansal lifli kumaşlardan üretilen giysiler, formlarını kaybetmemeleri için asmak yerine düz bir yüzeye yayılarak
kurutulmalıdır.
5. İpekli giysiler güneşle uzun süre temas sonucunda sararır ve dayanıklılığını biraz kaybeder. Bu nedenle, kurutma sırasında uzun süreli ve doğrudan güneş altında bırakılmamalıdır.
6. Yün, kıl gibi hayvansal lifli kumaşlardan üretilen giysiler, lif özelliğine uygun düşük ısılarda ve buhar hassasiyeti dikkate alınarak ütülenmelidir.
7. Kaliteli yünlülere altı ya da sekiz giyimden sonra kuru temizleme yapılmalıdır. Ayrıca, yünlü giysiler güvelere karşı dayanıksızdır. Bu nedenle, saklama sırasında naftalinlenmelidir. Güvelerden kurtulmada etkili bir başka yol ise 80 derecelik 400 gram ispirto içine, 50 gram kafuru ve 50 gram karabiber karıştırılıp, karışımı 10 gün beklettikten sonra dolapların veya sandıkların içine sürmektir. Doğru cevap "D" dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum