Göç Ve Göç Sorunları Deneme Sınavı Sorusu #1294958

Aşağıdakilerden hangisi başta 1994 Yönetmeliği olmak üzere Türkiye'nin göç mevzuatı konusunda 1980-2013 döneminde aldığı eleştirilerden birisi değildir? 


Yabancıların, kendi süreçleriyle ilgili olarak yeterli şekilde bilgilendirilmemesi 

Sığınma müracaat süresinin yeterli olmamasından ötürü yabancılar için hak düşürücü sonuçlar doğurması 

Başvuruların reddedilmesi sürecinde başvuran kişinin uyruğuna göre karar verilmesi 

Yabancılara ilişkin uygulamalar noktasında yapılan itirazların AİHM'e intikal etmesi ve ülke aleyhinde sonuçlar doğurması 

Geri gönderme merkezlerinin asgari standartlardan yoksun olması 


Yanıt Açıklaması:

Bu dönem, mülteci ve sığınma politikalarında önemli adımlar atılsa da başta 1994 Yönetmeliği olmak üzere Türkiye göç mevzuatı eleştiriler almaya devam etmiştir. Bu eleştiriler içerikten ziyade uygulama noktasında yapılan eleştirilerdir. Mevzuat kapsamındaki yabancıların, kendi süreçleri ile ilgili yeterli şekilde bilgilendirilmemesi; sığınma müracaat süresinin yeterli olmaması sonucu yabancı için hak düşürücü sonuçlar doğurması; yabancılara ilişkin uygulamalar noktasında yapılan itirazların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) intikal etmesi ve ülke aleyhine sonuçlar doğurması; geri gönderme merkezlerinin asgari standartlardan yoksun olması gibi durumlar yapılan eleştirilerin başında gelmektedir. Doğru cevap C'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum