Göç Ve Göç Sorunları Deneme Sınavı Sorusu #1191936

Aşağıdakilerden hangisi, Merkez-çevre Teorisinin, uluslararası göçün genişleyen bir küresel pazarın siyasal ve ekonomik örgütlenmesini takip ettiği görüşünü dayandırdığı varsayımlar arasında değildir? 


Uluslararası göç, gelişen dünyanın kapitalist piyasa sistemin doğal bir sonucudur.

Uluslararası göçün nedeni, pazar ekonomisinin küreselleşmesi olduğu için, hükûmetlerin göç oranlarını etkilemesinin bir yolu, denizaşırı yatırım faaliyetlerini düzenlemek ve sermaye ile malların uluslararası akışını kontrol etmektir.

İşgücünün uluslararası akışı, uluslararası mallar ile sermayenin akışını takip eder ama
bu takip ters yöndedir.

Göçmen gönderen ve kabul eden ülkelerde ortaya çıkan toplumsal, ekonomik ve kültürel değişiklikler hükûmetlerin bu hareketi yavaşlatma veya durdurma çabalarını güçleştirmektedir.

Uluslararası göç, ülkeler arasındaki ücret ve istihdam koşullarından çok az etkilenmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Merkez-çevre Teorisi, uluslararası göçün genişleyen bir küresel pazarın siyasal ve ekonomik örgütlenmesini takip ettiğini ileri sürmektedir. Bu görüş altı varsayıma dayanmaktadır: Uluslararası göç, gelişen dünyanın kapitalist piyasa sistemin doğal bir sonucudur: Küresel ekonominin çevresel bölgelere girmesi uluslararası hareketin kaynağıdır: İşgücünün uluslararası akışı, uluslararası mallar ile sermayenin akışını takip eder ama bu takip ters yöndedir. Kapitalist yatırımlar, çevre ülkelerinde köklerinden kopmuş hareketli bir nüfus yaratarak, ulus ötesi hareketlere yol açarlar: Uluslararası göç, özellikle eski sömürgeci ülkelerle onların eski sömürgeleri arasında oluşmaktadır. Çünkü kültürel, dilsel, idari, finansal, ulaşımsal ve iletişimsel bağlar bu süreci kolaylaştırmıştır: Uluslararası göçün nedeni, pazar ekonomisinin küreselleşmesi olduğu için, hükûmetlerin göç oranlarını etkilemesinin bir yolu, denizaşırı yatırım faaliyetlerini düzenlemek ve sermaye ile malların uluslararası akışını kontrol etmektir: Kapitalist ülke yönetimleri, sınır ötesi yatırımlarını korumak için, gerekli gördüğünde politik ve askerî müdahaleler yapmaktadırlar. Ancak bu tür müdahaleler başarısız olduğunda, bu kez merkez ülkelere doğru sığınmacı hareketleri ortaya çıkmaktadır: Uluslararası göç, ülkeler arasındaki ücret ve istihdam koşullarından çok az etkilenmektedir. Bu akım, küresel ekonominin yapısı ve dinamiklerini izlemektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum