Göçmen Ve Sığınmacılarla Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #806990

Aşağıdakilerden hangisi neoliberalizmin yarattığı göçmen karşıtı iklimi ortadan kaldırmaya yarayacak önermelerden değildir?


Öncelikle, göç alan ülkeler demokratik bir toplumu tesis edebilmek için tüm bireylerin eşit fırsatlarla kendilerini geliştirme olanağına kavuşmalarının sağlaması.

Göçmen kökenlilerin toplum içinde yerlilere kıyasla daha da kırılgan olmalarına karşın sosyal sorunların etnikleştirilmesi.

Ancak kendisini kültürcü paradigmalardan kurtarmış bir siyaset kurumunun, eşit sosyal politikalar inşa etmesi.

Gündelik dilde ve medyada tekrarlanan hoşgörü, misafirperverlik vb. kavramlar ve anlayışlar yerine, “hak temelli” bir anlayış geliştirilerek göçmenlerin temel haklarının altını çizen ve onlara eşitlik ilkesi içerisinde davranılmasını anlatan yaklaşımların medyada ve bürokraside benimsenmesi.

Sadece vatandaşlık hakları ekseninde belirlenmemiş¸, ‘küresel işçi sınıfı’ bilinciyle göçmenleri her yönüyle kuşatacak ve belki de göçmenlik kavramını hukuksal ve siyasal zeminde ortadan kaldıracak sosyal, kültürel ve politik anlayışlar geliştirilmesi.


Yanıt Açıklaması:

neoliberalizmin yarattığı göçmen karşıtı iklimi nasıl ortadan kaldırabiliriz:

1. Öncelikle, göç alan ülkeler demokratik bir toplumu tesis edebilmek için tüm bireylerin eşit fırsatlarla kendilerini geliştirme olanağına kavuşmalarını sağlamalıdır.

2. Ancak kendisini kültürcü paradigmalardan kurtarmış bir siyaset kurumu göçmenlere yönelik ayrımcılıkları sonlandırıp, eşit sosyal politikalar inşa edebilir.

3. Gündelik dilde ve medyada tekrarlanan hoşgörü, misafirperverlik vb. kavramlar ve anlayışlar yerine, “hak temelli” bir anlayış geliştirilerek göçmenlerin temel haklarının altını çizen ve onlara eşitlik ilkesi içerisinde davranılmasını anlatan yaklaşımların medyada ve bürokraside benimsenmesi ve bu yönde bilgilendirme çalışmalarının yapılması oldukça önemlidir.

4. Sadece vatandaşlık hakları ekseninde belirlenmemiş¸, ‘küresel işçi sınıfı’ bilinciyle göçmenleri her yönüyle kuşatacak ve belki de göçmenlik kavramını hukuksal ve siyasal zeminde ortadan kaldıracak sosyal, kültürel ve politik anlayışlar geliştirilmelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum