Göçmen Ve Sığınmacılarla Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #805533

Eşitlikçi ve adil bir şekilde formüle edilmediğinde çokkültürlülüğün oluşturabileceği sorunlara ilişkin,

I. Çok kültürlülük politikaları göçmen azınlıkları paralel toplumlar hâline getirip bir getto içine hapsedebilmektedir.

II. Göçmen grup üyelerini vatandaş olarak tüm haklara sahip olabilmektedir.

III. Göçmenlerin geldikleri ülkelerde bir çok kültürel değer değişime uğramasına rağmen, göçmen gruplar sahip oldukları çok kültürlülük hakları üzerinden ataerkillik gibi bazı sorunlu gelenekleri sürdürme ve muhafaza etme eğilimine girebilmektedir.

IV. Çok kültürlülük hakları, göçmen topluluklarını çoğunluk toplum ile bağını zayıflatabilmekte ve kültürel gruplar arasındaki ilişkiler ve sosyal bağlar gittikçe daha uzak ve sorunlu hâle gelebilmektedir.

 Yöneltilen eleştirilerin hangileri doğrudur?

 


III-IV

I-III-IV

II-III-IV

I-II

I-II-III-IV


Yanıt Açıklaması:

Eşitlikçi ve adil bir şekilde formüle edilmediğinde çok kültürlülüğün oluşturabileceği birtakım sorunlara ilişkin olarak çokkültürlü modele bazı eleştiriler yöneltilmiştir.

  1. Birincisi; çok kültürlülük politikaları göçmen azınlıkları paralel toplumlar hâline getirip bir getto içine hapsedebilmekte ve göçmen grup üyelerini vatandaş olarak tüm haklara sahip olmaktan alıkoyabilmektedir.
  2. Göçmenlerin geldikleri ülkelerde bir çok kültürel değer değişime uğramasına rağmen, göçmen gruplar sahip oldukları çok kültürlülük hakları üzerinden ataerkillik gibi bazı sorunlu gelenekleri sürdürme ve muhafaza etme eğilimine girebilmektedir.
  3. Çok kültürlülük hakları, göçmen topluluklarını çoğunluk toplum ile bağını zayıflatabilmekte ve kültürel gruplar arasındaki ilişkiler ve sosyal bağlar gittikçe daha uzak ve sorunlu hâle gelebilmektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum