Göçmen Ve Sığınmacılarla Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #824407

Kitlesel sığınma olaylarında gözlemlenen sorunların çözümü için iki önemli kavram geliştirilmiştir. Bunlardan ilki, külfet paylaşımıdır. Külfet paylaşımı nedir?


Kitlesel sığınma olaylarında uluslararası topluluk, kitlesel sığınmanın getirdiği külfeti paylaşmalıdır.

Devletlerin kitlesel sığınma taleplerini ilk aşamada olumlu karşılamasını, ancak sonrasında 1951 Mülteci Sözleşmesi’nin getirdiği yükümlülüklerle bağlı olmayarak farklı bir kalıcı çözüm bulma olanağına sahip olmasıdır.

Kitlesel sığınmacılara kaynak yaratmaktır.

Kitlesel sığınmacılara temel yaşam koşullarının sağlanmasıdır.

Kitlesel sığınmacıların üçüncü bir ülkeye naklini sağlamaktır.


Yanıt Açıklaması:

Kitlesel sığınma olaylarında gözlemlenen sorunların çözümü için iki önemli kavram geliştirilmiştir. Bunlardan ilki, külfet paylaşımıdır. Buna göre kitlesel sığınma olaylarında uluslararası topluluk, kitlesel sığınmanın getirdiği külfeti paylaşmalıdır. İkinci kavram ise, geçici koruma kavramıdır. Geçici koruma, devletlerin kitlesel sığınma taleplerini ilk aşamada olumlu karşılamasını, ancak sonrasında 1951 Mülteci Sözleşmesi’nin getirdiği yükümlülüklerle (yani mültecilik statüsü tanıma ve bu statünün gereklerinden yararlandırmayla) bağlı olmayarak farklı bir kalıcı çözüm bulma olanağına sahip olması anlamına gelir. Doğru cevap A’dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum