Göçmen Ve Sığınmacılarla Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #824438

Türkiye’nin coğrafi sınırlama konusundaki tutumu, 2013 tarihli Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu (YUKK) tarafından da sürdürülmektedir. Kanun ‘mülteci’ ve ‘şartlı mülteci’ olmak üzere ikili bir ayırım yapmıştır. Bu iki kavram arasındaki temel fark nedir?


Mülteci Avrupa ülkelerinde meydana gelen olaylar nedeniyle, şartlı mülteci Avrupa ülkeleri dışında meydana gelen olaylar nedeniyle dönmek istemeyen vatansız kişidir.

Mülteci savaş ve işgal gibi olaylar nedeniyle, şartlı mülteci insan hakları ihlalleri gibi olaylar nedeniyle dönmek istemeyen vatansız kişidir.

Mülteci Avrupa ülkeleri dışında meydana gelen olaylar nedeniyle, şartlı mülteci Avrupa ülkelerinde meydana gelen olaylar nedeniyle dönmek istemeyen vatansız kişidir.

Mülteci insan hakları ihlalleri gibi olaylar nedeniyle, şartlı mülteci savaş ve işgal gibi olaylar nedeniyle dönmek istemeyen vatansız kişidir.

Mülteci savaş ve işgal gibi olaylar nedeniyle, şartlı mülteci doğal afetler nedeniyle dönmek istemeyen vatansız kişidir.


Yanıt Açıklaması:

Kanun’a göre mülteci; “Avrupa ülkelerinde meydana gelen olaylar nedeniyle; ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşüncelerinden dolayı zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu için vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan ve bu ülkenin korumasından yararlanamayan ya da söz konusu korku nedeniyle yararlanmak istemeyen yabancıya veya bu tür olaylar sonucu önceden yaşadığı ikamet ülkesinin dışında bulunan, oraya dönemeyen veya söz konusu korku nedeniyle dönmek istemeyen vatansız kişi”dir.

Şartlı mülteci ise şu şekilde tanımlanmaktadır: “Avrupa ülkeleri dışında meydana gelen olaylar sebebiyle; ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşüncelerinden dolayı zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu için vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan ve bu ülkenin korumasından yararlanamayan, ya da söz konusu korku nedeniyle yararlanmak istemeyen yabancıya veya bu tür olaylar sonucu önceden yaşadığı ikamet ülkesinin dışında bulunan, oraya dönemeyen veya söz konusu korku nedeniyle dönmek istemeyen vatansız kişi”. Doğru cevap A’dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum