Göçmen Ve Sığınmacılarla Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #754246

Ulus içi ve ulus aşırı göç bağlamında, nicel verilerin yer aldığı, göç sürecinde özgün deneyimleri ve sorunları ortaya koyan araştırmalar 1990'dan itibaren göç olgusunun gündeme taşıdıkları boyutu var mıdır?  


Göçün kadınlaşması,

Göçün kitleselleşmesi,

Göçün küreselleşmesi,

Göçün siyasallaşması, 

Göçün ticarileşmesi,


Yanıt Açıklaması:

Ulus içi ve ulus aşırı göç bağlamında kadın göçmenlere dair nicel verilerin yer aldığı, kadınların göç sürecinde yaşadıkları özgün deneyimlere ve sorunlarına ışık tutan araştırmalar 1990'lı yıllardan itibaren ''göçün kadınlaşması'' olgusunu gündeme getirmiştir. Özellikle son beş yılda giderek yoğunlaşan Suriye'den çevre ülkelere doğru göç dalgası, göçmen bireylerin yaşamlarına küresel düzeyde dikkat çekmiştir. Kadın göçmenlerin göç deneyimlerinin, göç sürecinde karşılaştıkları sorunların ve sahip oldukları imkânların erkek göçmenlere göre farklı olduğunu vurgulayan bilimsel araştırmaların bulguları da göçün kadınlaşması olgusunu anlamak için önemlidir. 

''Göçün kadınlaşması''kavramı özetle en başta kadın göçmenlerin sayısının artışını, daha sonra da aile birleşimi gibi erkeğe bağımlı olarak yaptıkları göçler yerine bağımsız göçlerini vurgulayan kavramlardır. Bununla birlikte kavram, kadın göçmenlerin yaptıkları işlerin niteliklerinin kendilerine biçilen geleneksel kadın rolleriyle paralel olmasını da içerir. Mültecilerin yarısının kadın olması, mültecilerin yaşam koşullarını ve sıkıntılarını ortaya koyma ve sorunlarını çözme girişimlerinde cinsiyet farklılığının önemli bir ölçüt olduğunu gösterir. Bu doğrultuda kadın göçmenleri diğer göçmenlerden ayıran göç etme nedenleri, biçimleri, göç yolculuğunda ve sonrasında karşılaştıkları sorunlar ile göç ettikleri bölgeye uyum süreci etrafında kadın göçmenlerin sosyal hizmet uygulamaları kapsamına giren yaşam koşullarını değerlendirmek mümkündür. 

Yorumlar
  • 0 Yorum