Göçmen Ve Sığınmacılarla Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #822463

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'de düzensiz göç sürecinin "Doygunluk" evresinde gözlenen toplumsal değişimlerdendir?


Bulgaristan’daki komünist rejimin zulmünden kaçan 300 binden fazla Bulgaristan vatandaşı Pomak ve Türk, Türkiye’ye sığınmıştır.

Bu dönemde Türkiye, düzensiz göç meselesiyle ilgili ulusal düzenlemeleri uluslararası düzenlemelerle uyumlu hâle getirme çabalarına girişmiş, Sığınma ve Kitlesel Göçlere Dair Yönetmelik ortaya çıkmış, birtakım kurumsal düzenlemelerin varlığına ihtiyaç hissedilmiştir.

Bu dönemde Türkiye, İran’dan kaçan ve Avrupa’ya / ABD’ye gitmek isteyen İranlılar için transit bir göç alanı olmuştur. 

Eski Sovyetler Birliği ülkelerinden ekonomik sebeplerle gelen göçmenler bu dönemdeki Türkiye’ye yönelik göç hareketinin önemli bir bölümünü oluşturmuştur.

Bu dönemde, Saddam Hüseyin’in Kürtleri ve Kuzey Irak’taki diğer azınlık gruplarını hedef alan şiddetinden kaçan yarım milyona yakın insan Türkiye’ye sığınmıştır.


Yanıt Açıklaması:

1994 yılında başlayan Doygunluk döneminde, transit göçmenlerin sayısı önemli bir artış göstermiş ve transit göçmenlerin Türkiye’de kalış süreleri de uzamıştır. Bu dönemde Türkiye yoğun bir düzensiz göçmen ve sığınmacı göçüyle ilk defa karşılaştığı için, bu meseleyle ilgili ulusal düzenlemelerin uluslararası düzenlemelerle uyumlu hâle getirme çabalarına girişmiş, Sığınma ve Kitlesel Göçlere Dair Yönetmelik ortaya çıkmış, birtakım kurumsal düzenlemelerin varlığına ihtiyaç hissedilmiştir. Diğer seçeneklerde yer alan ifadeler, diğer dönemlere ait değişimlerdir. Doğru yanıt B seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum