Göçmen Ve Sığınmacılarla Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #755900

Uluslararası göç sürecinde yaşlı göçmenler üzerinde ekonomik etkilerin yanı sıra, sosyal, kültürel ve psikolojik etkileri hafifleten bir faktör var mıdır? 


Uluslararası Anlaşmalar,

Göç Edilen Ülkenin Yapısı,

Ekonomik Güvence,

Sosyal Ağlar,

Uyum Yasaları,


Yanıt Açıklaması:

Uluslararası göç sürecinin göçmenler üzerinde ekonomik etkilerinin yanı sıra sosyal, kültürel ve psikolojik açıdan çok yönlü etkileri de söz konusudur. Sosyal ağlar, göçün mutlak bir izolasyona ve yaşlılık döneminde destek yoksunluğuna yol açmasını önleyen, süreci katlanabilir hale getiren bir güç olarak ortaya çıkmaktadır. Göçmenler yeni yerleşkelerinde bir taraftan uyum sağlayamama, yerli bireyler tarafından kabul edilmeme ve dışlanma gibi toplumsal boyutlu sıkıntılarla mücadele ederken diğer taraftan etnik toluluk içinde ilişkiler gelişmekte, aile içi ve aile dışı sosyal ağlar içinde yer almaktadır.

Aile, göçmenlik sürecinde yaşlılığın temel boyutlarından birini oluşturmaktadır. Yerli grupla karşılaştırıldığında yaşlı göçmenlerin aile bağlarının ve aile içi yardımlaşmanın daha güçlü olduğu görülmektedir. Birden fazla kuşağın bir arada ya da yakın mekânlarda yaşam sürmesinin karakteristik bir özellik olduğu söylenebilir. Aile bağlarının yanı sıra etnik grup içinde geliştirilen sosyal ağlar da göçmen yaşlılığının temel boyutları arasında yer almaktadır. Yaygın kanının aksine, yaşlı göçmenlerin günlük yaşamda ağırlıklı olarak arkadaş, tanıdık ve komşu gibi aile dışı, geniş sosyal ilişkiler de söz konusudur. Sosyal ağlar, eşit ya da benzer koşullar içerisinde yaşamlarını sürdüren ortak bir kültürü paylaşan yaşlı göçmenlerin kendilerini daha iyi hissetmesi, sağlık durumları ve bakımı açısından çok güçlü bir unsur olarak değerlendirilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum