Görüşme Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #46876

Bir danışmanla görüşmeye gelmek isteyen kişi danışmandan randevu alırken yaş, cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum ve ekonomik durum konularında randevu aldığı kişiyi bilgilendirmiştir. Danışanın verdiği bilgiler şöyledir: Yaş: 25 Cinsiyet: Kadın. Eğitim durumu: Lise mezunu. Medeni durum: Boşanmış. Ekonomik durum: Orta seviye. Görüşme öncesinde danışman, danışanın verdiği bilgileri okumuştur. Görüşme sırasında danışan kendini tanıttıktan sonra danışman boşanmanın etkileri hakkında danışmanı bilgilendirmeye başlamış, boşanmış ve genç bir kadın olmanın zorluklarını anladığını belli eden ifadeler kullanmıştır. Sonrasında ise danışan kişi görüşme sebebinin üniversite eğitimini ve iş hayatını aynı anda sürdürmede zorlanması, bu durumları planlama konusunda destek almak istemesi olduğunu açıklamıştır. Görüşmenin geri kalanında danışanın talepleri doğrultusunda planlama yapılmıştır. Bu durumda danışmanın görüşme sırasında dinlemeye ilişkin becerilerden hangisini ihlal ettiğini söyleyebiliriz?


Söylenenlere ilgi gösterir.
Konuştuğu kişi ile göz teması kurar.
Karşıdakinin söylediğinden ne anladığını ona tek bir cümle ile tekrarlayarak geri bildirim verir.
Gerçek sorunun ne olduğunu duyana kadar yargıda bulunmaz.
Karşıdakinin söylediklerini anladığını belli eden sözlü ifadeler kullanır ya da bu anlama gelen sözsüz iletişim kanallarından yararlanır.

Yanıt Açıklaması: Danışmanın böyle bir durumda, gerçek sorunun ne olduğunu anlayana kadar yargıda bulunmaması gerekmektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum