Güç Sistemleri Analizi Deneme Sınavı Sorusu #594029

  • Jacobi ve Gauss-Seidel yöntemlerinin çözüme ıraksadığı birçok durumda
    Newton-Raphson yöntemi çözüne yakınsamaktadır.
  • Newton-Raphson yönteminde yakınsama için gerekli olan tekrarlama sayısı N bara sayısından bağımsız iken, Jacobi ve Gauss-Seidel yönteminde N kadar artmaktadır.
  • Newton-Raphson yöntemi bilgisayarda kullanılan hafıza ve düşük hesap yetenekleri bakımından avantajlıdır.
Güç akışı problemleri ele alındığında yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Gauss-Seidel ve Newton-Raphson yöntemleri karşılaştırıldığında doğrudur?


Yalnız iii

i ve ii

i ve iii

ii ve iii

i, ii ve iii


Yanıt Açıklaması:

Gauss-Seidel ve Newton-Raphson yöntemleri karşılaştırıldığında; güç akışı problemlerinden elde edilen tecrübeler gösteriyor ki, Jacobi ve Gauss-Seidel yöntemlerinin çözüme ıraksadığı birçok durumda Newton-Raphson yöntemi çözüne yakınsamaktadır. Ayrıca; Newton-Raphson yönteminde yakınsama için gerekli olan tekrarlama sayısı N bara sayısından bağımsız iken, Jacobi ve Gauss-Seidel yöntemlerinde bu sayısı N kadar artmaktadır. Jacobi ve Gauss-Seidel yöntemlerinin bilgisayarda kullanılan hafıza ve düşük hesap yetenekleri bakımından avantajı olmasına rağmen, günümüz teknolojisi ile Newton-Raphson yöntemi diğer Jacobi ve Gauss-Seidel’e göre daha çok tercih edilir ve bu yöntemle güvenilir hesaplamalar yapılmaktadır. Buna göre cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum