Gümrük Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #1146135

Aşağıdakilerden hangisi 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun sistematiği incelendiğinde usul hükümlerinin bölümünde yer almaktadır?


Suçlar ve kabahatler, nitelikli hâller, etkin pişmanlık, yolcu beraberinde getirilen kaçak eşya, deniz taşıtları ve tekerrür başlıklı maddeler yer almaktadır

Arama ve el koyma, kaçak eşya naklinde kullanılan taşıta el koyma, el konulan eşyanın muhafazası, yasak eşyanın geri gönderilmesi, müsadere,
mülkiyetin kamuya geçirilmesi, kaim değer ve tasfiye maddeleri hüküm altına alınmıştır

Yetkili merciler, davaya katılma, kaçakçılığı önleme, izleme ve araştırmakla görevli olanlar, tutanaklar, kontrollü teslimat, silah kullanma yetkisi, ikramiyeler ve kriminal laboratuvar başlıklı maddeler düzenlenmiştir

Yürürlükten kaldırılan hükümler, geçici maddeler, yürürlük ve yürütme maddelerine yer verilmiş bulunmaktadır.

Gümrük vergileri ve gümrüklenmiş değer kavramlarının anlamlarına yer verilmiştir.


Yanıt Açıklaması:

Tanımlar başlıklı 2. maddede kanunda yer alan; gümrük vergileri ve gümrüklenmiş değer kavramlarının anlamlarına yer verilmiştir (1.-2. maddeler). 

Kanun’un ikinci bölümünü oluşturan “kaçakçılık fiilleri” başlıklı bölümde sırasıyla;
suçlar ve kabahatler, nitelikli hâller, etkin pişmanlık, yolcu beraberinde getirilen kaçak eşya, deniz taşıtları ve tekerrür başlıklı maddeler yer almaktadır (3.-8. maddeler).
Usul hükümleri bölümünde; arama ve elkoyma, kaçak eşya naklinde kullanılan taşıta elkoyma, elkonulan eşyanın muhafazası, yasak eşyanın geri gönderilmesi, müsadere, mülkiyetin kamuya geçirilmesi, kaim değer ve tasfiye maddeleri hüküm altına alınmıştır (9.-16. maddeler).
Çeşitli hükümler başlıklı dördüncü bölümde ise yetkili merciler, davaya katılma, kaçakçılığı önleme, izleme ve araştırmakla görevli olanlar, tutanaklar, kontrollü teslimat, silah kullanma yetkisi, ikramiyeler ve kriminal laboratuvar başlıklı maddeler düzenlenmiştir (17.-24. maddeler).
Geçici ve son hükümler başlıklı son bölümde ise; yürürlükten kaldırılan hükümler,
geçici maddeler, yürürlük ve yürütme maddelerine yer verilmiş bulunmaktadır

Yorumlar
  • 0 Yorum