Gümrük Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #1204575

Şartlı muafiyet sistemi kapsamında yapılacak ithalattan doğan vergi karşılığı 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda belirtilen esaslar çerçevesinde alınacak olan teminat tutarı ilgili Rejim Kararında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


İmalatçı-ihracatçıların, belge/izin müracaat tarihinden önceki dört yıl içerisinde düzenlenmiş, ihracat taahhüdü kapatılmış, dahilde işleme izin belgeleri ve bu
Kararın yayımı tarihinden sonra düzenlenen dahilde işleme izinleri kapsamında
sanayi ürünleri için toplam 1 (bir) Milyon ABD Dolarından, tarım ve işlenmiş tarım ürünleri için toplam 500 (beşyüz) Bin ABD Dolarından az olmamak kaydıyla gerçekleştirdikleri ihracat kadar dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni
kapsamında yapacakları ithalatta, bu ithalattan doğan verginin %10’unun teminat olarak yatırılması kaydıyla gümrük idaresince ithalatın gerçekleştirilmesine izin verilir.

Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası veya A sınıfı onaylanmış kişi statü belgesi sahibi firmaların dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında yapacakları ithalatta, bu ithalattan doğan verginin %5’inin, teminat olarak yatırılması kaydıyla gümrük idaresince ithalatın gerçekleştirilmesine izin verilir.

B sınıfı onaylanmış kişi statü belgesi sahibi firmaların dahilde işleme izin belgesi/
dahilde işleme izni kapsamında yapacakları ithalatta, bu ithalattan doğan verginin %5’inin, teminat olarak yatırılması kaydıyla gümrük idaresince ithalatın gerçekleştirilmesine izin verilir.

C sınıfı onaylanmış kişi statü belgesi sahibi firmaların dahilde işleme izin belgesi/
dahilde işleme izni kapsamında yapacakları ithalatta, bu ithalattan doğan verginin %10’unun, teminat olarak yatırılması kaydıyla gümrük idaresince ithalatın gerçekleştirilmesine izin verilir.

Onaylanmış kişi statü belgesi sahibi olmayan dış ticaret sermaye şirketleri ile sektörel dış ticaret şirketlerinin belge/izin müracaat tarihinden önceki takvim yılı içerisinde gerçekleştirdikleri ihracat kadar dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında yapacakları ithalatta, bu ithalattan doğan verginin %10’unun, teminat olarak yatırılması kaydıyla gümrük idaresince ithalatın gerçekleştirilmesine izin verilir.


Yanıt Açıklaması:

Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası veya A sınıfı onaylanmış kişi statü belgesi sahibi firmaların dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında yapacakları ithalatta, bu ithalattan doğan verginin %1’inin,

Yorumlar
  • 0 Yorum