Günümüz Fıkıh Problemleri Deneme Sınavı Sorusu #575755

Seçeneklerin hangisinde aşağıdaki cümlelerdeki boşluklara gelecek terimler doğru sırayla verilmiştir?

Klasik fıkıh geleneğinin en belirgin özelliği belirli 1________ temelinde üretilmiş olmasıdır.

2____________: Klasik fıkıh geleneğindeki yöntem ve görüşlere büyük değer verirler ve günümüz fıkıh problemlerinin çözümünde öncelikle bunlara başvururlar. Ancak kendilerini tek bir mezhebin metot ve görüşleriyle bağımlı saymayıp meseleleri  gerektiğinde mezhepler üstü ve delil odaklı bir bakışla mukayeseli olarak ele alırlar. Bu
yaklaşımları benimseyenler arasında nasların lafızlarını esas almakla birlikte istihsân, maslahat, makâsıd (dinin ana gayeleri) gibi kavram ve prensiplere çok fazla gönderme yapanlar bulunduğu gibi güncel problemler karşısında aşırı kolaylaştırıcı bir tavır  sergileyenler de bulunmaktadır.

3____________: Belirli mezheplerin fıkıh eserlerinde yer alan görüş ve açıklamaları çoğunluk itibariyle evrensel ve değişmez hükümler olarak görürler. Bunların günümüz
fıkıh problemleri için de yeterli çözümler sunduğunu, dolayısıyla yeni içtihatlara çok fazla ihtiyaç olmadığını düşünürler. Bu kişiler yeni ictihat söylemlerine de büyük tepki gösterirler. Günümüzde bu anlayışın taraftarları giderek azalmaktadır.

4____________: Klasik fıkıh birikimi ve geleneğini büyük ölçüde yok sayan veya reddeden bir anlayışa sahiptir. Aslî kaynaklara dönüş çağrısını dillendiren ve ictihada aşırı vurgu yapan bu yaklaşım, fıkıh üretiminin ilk dönemlere gidilerek oradan yeniden başlatılması fikrini savunmaktadır.

5____________: Kur'ân ve Sünnet nasları belirli tarihî şartların ürünüdürler ve bu bakımdan tarihseldirler der. Evrensel ve bağlayıcı olan bunların amaçladığı ahlakî ve toplumsal ilkelerdir. Günümüzde öncelikle belli metotlarla bu ilkelerin neler olduğu tespit edilmeli, sonra da bunlar akıl ve bilimin ışığında güncel dinî
meselelere uygulanmalıdır. Bu yaklaşım akıl ve bilimi naslara hâkim kıldığı
için çok fazla kabul görmemektedir.


1 sorunlar 

2 Akademik yaklaşımlar

3 Yeni selefîci yaklaşımlar

4 Gelenekselci-taklitçi yaklaşımlar 

5 Modernist-tarihselci yaklaşımlar

1 yaklaşımlar

2 Modernist-tarihselci yaklaşımlar

3 Gelenekselci-taklitçi yaklaşımlar

4 Yeni selefîci yaklaşımlar

5 Akademik yaklaşımlar

1 mezhepler

2 Akademik yaklaşımlar

3 Gelenekselci-taklitçi yaklaşımlar

4 Yeni selefîci yaklaşımlar

5 Modernist-tarihselci yaklaşımlar

1 ictihatler

2 Akademik yaklaşımlar

3 Gelenekselci-taklitçi yaklaşımlar

4 Modernist-tarihselci yaklaşımlar 

5 Yeni selefîci yaklaşımlar

1 gelenekler

2 Akademik yaklaşımlar

3 Gelenekselci-taklitçi yaklaşımlar

4 Yeni selefîci yaklaşımlar

5 Modernist-tarihselci yaklaşımlar


Yanıt Açıklaması:

1 Klasik fıkıh geleneğinin en belirgin özelliği belirli mezhepler temelinde
üretilmiş olmasıdır.

2 Akademik yaklaşımlar mezhepler üstü ve delil odaklı çözüm getirme yolunu seçmiştir.

3 Gelenekselci-taklitçi yaklaşımlar yeni içtihatlara çok fazla ihtiyaç olmadığını düşünürler. Belirli mezheplerin fıkıh eserlerinde yer alan görüş ve açıklamaları çoğunluk itibariyle evrensel ve değişmez hükümler olarak görürler. 

4 Yeni selefîci yaklaşımlar klasik fıkıh birikimi ve geleneğini büyük ölçüde yok sayan veya reddeden bir anlayışa sahiptir. Aslî kaynaklara dönüş çağrısını dillendiren ve ictihada aşırı vurgu yapar.

5 Modernist-tarihselci yaklaşımlar köken olarak Batı’ya aittir. Her şeyin tarihe göre değiştiği ve tarihsel olanın evrensel olamayacağı temel düşüncesine dayanmaktadır. Bu anlayışa göre Kur'ân ve Sünnet nasları da belirli tarihî şartların ürünüdürler ve bu bakımdan tarihseldirler.

Doğru cevap C seçeneğidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum