Günümüz Fıkıh Problemleri Deneme Sınavı Sorusu #1371564

Senet Kırdırmanın Caiz Olduğu görüşlerden hangileri doğrudur?

  1. Senet kırdırmak rehin karşılığında karz (borç/kredi verme) ve ücretli
    vekalete benzemektedir.
  2. Akabinde senet sahibi,vadesi geldiğinde bedelini tahsil etmek üzere belli bir ücret karşılığında bankayı vekil tayin etmektedir.
  3. Bankanın aldığı komisyon vekalet ve arz işlemleri karşılığı kabul edildiğinden, senet kırdırmak caizdir.
  4. Ancak komisyon, verilen kredi miktarı üzerinden nisbî (yüzdelik=%) değil,hizmet ve masraflar karşılığı maktû (sabit) olmalıdır.
  5. Hanefîlerden Züfer’e göre; alacaklının alacağına karşılık borçludan herhangi bir mal satın alması nasıl caizse, böylece o alacak karşılığında borçludan başkasından da borçlu adına bir mal satın alınması caiz değildir.


I,II,III,IV

I,II,IV,V

I,III,IV,V

I,II,III,V

II,III,IV,V


Yanıt Açıklaması:

Senet kırdırmak rehin karşılığında karz (borç/kredi verme) ve ücretli vekalete Buna göre, banka ilk aşamada kıymetli evrakın rehin bırakılması karşılığında kredi vermektedir. Akabinde senet sahibi,vadesi geldiğinde bedelini tahsil etmek üzere belli bir ücret karşılığında bankayı vekil tayin etmektedir. Bankanın aldığı komisyon vekalet ve arz işlemleri karşılığı kabul edildiğinden, senet kırdırmak caizdir. Ancak komisyon, verilen kredi miktarı üzerinden nisbî (yüzdelik=%) değil,hizmet ve masraflar karşılığı maktû (sabit) olmalıdır. Hanefîlerden Züfer’e göre; alacaklının alacağına karşılık borçludan herhangi bir mal satın alması nasıl caizse, böylece o alacak karşılığında borçludan başkasından da borçlu adına bir mal satın alınması caizdir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum