Günümüz Fıkıh Problemleri Deneme Sınavı Sorusu #1397968

Aşağıdakilerden hangisi bir İslam'da eğlence için söylenemez?


İslam, meşru amaçlı eğlence türlerini tasvip etmiştir.

İslamda amaçsızca harcanan vakit kapsamındadır.

Eğlenmek fıtri yapının gereğindendir.

Hz. Peygamber eğlenmeyi teşvik etmiştir.

Bayramlar müslümanların eğlendikleri günlerdir.


Yanıt Açıklaması:

Günümüzde eğlenceye dair uç değerlendirmeler vardır. Bazı kimseler, Hz. Peygamber’in eğlenmeyi teşvik ettiği durumlarda dahi eğlenceye karşı çıkarlar. Bunun yanında, çağımızın postmodern yaklaşımlarının ve kapitalist üretim ve tüketim anlayışının etkisiyle eğlenceyi hayatın merkezine alan bir bakış açısı da gelişmiştir. Her iki yaklaşım da yanlış ve problemlidir.

İslam da eğlence, amaçsızca harcanan vakit demek değildir. Nitekim meşru görülen eğlence türlerinin hepsinin spor yapma, psikolojik dinlenme, rahatlama ve sağlıklı yaşam gibi çeşitli meşru amaçları vardır. İslam dini böyle meşru amaçlı eğlence türlerini tasvip etmiş, bunun örnekliğini bizzat Hz. Peygamber (s.a.) göstermiştir. Meşru gayeli eğlence, ibadet ve çalışma dışında kalan vakti de faydalı bir şekilde değerlendirmek demektir. 

Birey ve toplumların doğal ve fıtrî yapının bir gereği olarak sevinmesi ve neşelenmesi gereken zamanlar vardır. Hz. Peygamber bu gibi zamanlarda eğlenmeyi teşvik etmiştir: Evlilik merasimleri, bayramlar, hacca gidiş ve geliş, yolculuktan dönüş, savaş zaferi ve sünnet düğünü gibi olaylar böyledir.

Müslümanın yaşantısında eğlence, amaçsızca harcanan vakit anlamına gelmez. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum