Günümüz Fıkıh Problemleri Deneme Sınavı Sorusu #1399919

I.   Malîkî

II.  Hanefî

III. Şafiî

IV.  Hanbelî

Yukarıda verilen mezheplerden hangisinde ya da hangilerinde canlıların resimlerini yapmak da haram değildir?


Yalnız I

Yalnız II

I ve II 

I, II ve IV

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Alimler, resim ve heykel yapımını tek kategoride değerlendirmemiş, resim ve heykelin yapılış amacı ve konusu açılarından ayırıma tabi  tutmuşlardır: 
? Cansız doğal nesnelerin; ağaçların, dağların, yıldızların ve diğer tabiat güzelliklerinin resminin yapılmasında beis yoktur. Ancak bunlar arasında
insanların tapınmak amacıyla resmini yaptıkları olursa, bu caiz olmaz. 

? İnsanların ürettikleri ya da inşa ettikleri şeylerin resimlerinin yapılmasında sakınca yoktur. Ev, ibadethane, araba ve gemi gibi şeylerin resimleri
yapılabilir.
? Ebru, tezhip, çinicilik, halı dokumacılığı gibi soyut resimler ittifakla mubahtır.
? Canlı tasvirlerinin çocukların oyuncağı olmasında bir sakınca yoktur.
? Eğitim öğretim meseleleri, kimlik, pasaport, suçluların tespit ve takibi gibi gerekli görülen durumlarda resim ve fotoğrafta bir sakınca yoktur.
Toplumsal ihtiyaca göre bu tür fotoğraflar gereklilik de olabilir.

Canlıların resimlerinin yapılması konusunda iki farklı görüş vardır. Birincisi, Mâlikî mezhebinde esas olan görüştür. Buna göre, canlıların resimlerini yapmak da haram değildir. Ancak bu resimler putlar, tapınılan ve kutsanan şeylerin resimleri olursa haram olur. Örneğin İsa ve Meryem resimleri gibi. Bu tür şeylerin alım satımı da haramdır. İkinci görüş, Hanefiler, Şâfiîler ve Hanbelîlere aittir. Bunlara göre canlı resimlerini yapmak yasaktır. Bunda resim ile heykel arasında fark yoktur. Ayrıca, hayal edilen bir takım varlıkların resimleri ile ata kanat takmak gibi şekli değiştirilmiş canlı hayvan resimleri de böyledir. Doğru cevap A şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum