Günümüz Fıkıh Problemleri Deneme Sınavı Sorusu #744923

Yirminci asrın son yarısından itibaren faaliyet göstermekte olan fıkıh kurulları toplantı gündemlerine sigorta ve sigortacılık konusunu da dahil etmişlerdir. Bu toplantılarda genelde ticari sigortaların mevcut haliyle caiz olmayacağı yönünde bazı üyeler fikir belirtilmiştir. aşağıdakilerden hangisi bu üyelerin bağlı olduğu kurullardan değildir?

  1. Dünya İslam Birliği’ne bağlı Fıkıh Akademisi
  2. İslam Konferansı Teşkilatına bağlı İslam Fıkhı Akademisi
  3. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun
  4. I. Uluslararası İslam Ticaret Hukukunun Günümüzdeki Meseleleri Kongresi


yalnız I

I ve III

yalnız III

III ve IV

Yalnız II


Yanıt Açıklaması:

Dünya İslam Birliği’ne bağlı Fıkıh Akademisi'nin 1978 yılında Mekke’de yaptığı toplantıda ise, üyelerin büyük kısmı, ticari sigortanın bütün nevileriyle haram olduğu görüşünü benimsemişlerdir. 

İslam Konferansı Teşkilatına bağlı İslam Fıkhı Akademisi’nin 1985 yılında gerçekleştirdiği II. Dönem toplantısında sigortayla ilgili şu karar alınmıştır: “Ticari sigorta şirketlerinin uygulamakta olduğu sabit prim esasına dayalı ticari sigorta sözleşmesi, akdi geçersiz kılacak ölçüde büyük garar/belirsizlik içermekte olup, dinen haramdır. 

1996 yılında Konya’da gerçekleştirilen I. Uluslararası İslam Ticaret Hukukunun Günümüzdeki Meseleleri Kongresi’nde şu kararlara yer verilmiştir: “Heyet, prensip olarak sigorta sisteminin caiz ve gerekli olduğunda görüş birliği içindedir. Bununla birlikte, özellikle ticari hayat sigortası olmak üzere, günümüzde cari olan diğer ticari sigorta uygulamalarının düzeltilmesi gereken bazı unsurlar içerdiğini kabul etmiştir. 

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 4.7.2005 tarihinde sigorta hakkında aldığı karar ise şöyledir: “…Yukarıda zikredilen açıklamalar ışığında; a) Genel olarak sosyal sigortalar, karşılıklı sigortalar ve ticari sigortaların caiz olduğuna karar verilmiştir.

bu açıklamalara bakıldığında sadece diyanet işleri başkanlığı ticari sigortasına cevaz vermiştir. geri kalan üç kuruluşun üyelerinden bazıları ticari sigortaya cevaz vermemişlerdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum