Güvenlik Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #729788

Aşağıda verilen yangın alarm sistemleri ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?


Adresli yangın algılama sistemleri daha maliyetlidir

Yangın alarm sisteminde kullanılan algılayıcılar hırsız alarm sistemiyle aynıdır

Daha küçük mekânların yangın algılaması için konvansiyonel yangın alarm sistemleri kullanılır

Adresli yangın algılama sistemleri akıllı sistemler olarak da karşımıza çıkmaktadır

Daha büyük mekânlar için tasarlanış adresli yangın algılama sistemlerinde farklı bölgelere ayrılan alana ait her bir çevre ürünü ayrı ayrı adresler ile sistem merkezi üzerinden görüntülenir


Yanıt Açıklaması:

Bir merkez ve merkeze bağlı algılayıcılar ile çalışan sistem, algılayıcılardan merkeze iletilen sinyallere göre sirenleri, iletişim modüllerini ve eğer varsa söndürme sistemini devreye sokmaktadır. Bu sistemde kullanılan algılayıcılar ise hırsız alarm sisteminden farklılıklar göstermektedir.

Yangın alarm sistemleri, çalışma prensiplerine göre iki farklı şekilde düşünülebilir. Bu çeşitlendirme merkezin çevre algılayıcıları adreslemesine göre değişir.

1. Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemleri: Nispeten daha küçük mekânların yangın algılaması için kullanılan konvansiyonel yangın alarm sistemlerinde, yangın algılayıcılar bölgelere göre yerleştirilir. Bir bölgeye birden fazla algılayıcı ürün veya alarm butonu konumlandırılabilir ve bunların hepsi bölge altında toplanarak sisteme dâhil edilir. Alarmın panik butonu veya algılayıcılardan gelen tetikleme ile çalışması durumunda, yangın çıkan bölge sistem üzerinden görüntülenirken bölge içerisindeki hangi çevre ürününden sinyal yarattığı belirlenememektedir.

2. Adresli Yangın Algılama Sistemleri: Daha büyük mekânlar için tasarlanış adresli yangın algılama sistemlerinde ise farklı bölgelere ayrılan alana ait her bir çevre ürünü ayrı ayrı adresler ile sistem merkezi üzerinden görüntülenir. Daha maliyetli olan bu sistemlere alışveriş merkezleri, hastaneler, okul ve yurt binalarında sıkça rastlanmaktadır. Alarm yaratılması durumunda sinyali gönderen çevre cihaz ke- sin olarak belirlenir. Bu sayede geniş alanlarda yangın noktasına müdahale hızlanmaktadır. Adresli yangın algılama sistemleri akıllı sistemler olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum