Güvenlik Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #1087240

Aşağıdakilerden hangisi bilişim sistem­lerine karşı gerçekleştirilebilecek saldırı teh­ditlerinin genel özelliklerinden değildir?


Ele geçirme

Sekteye Uğratma

Değişiklik

Fabrikasyon

Donanım


Yanıt Açıklaması:

BİLİŞİM SALDIRILARI
Bilişim sistemlerine karşı gerçekleştirilebilecek saldırılar değişik parametrelere göre sınıflandırıp açıklanabilir. Tehditleri genel özelliklerine göre aşağıdaki gibi dört ana gruba ayırabiliriz.
Ele geçirme: Kötü niyetli kişilerin veya yetkisiz kişilerin erişim yetkisi hakkı olmadıkları her türlü bilgi, belge ve varlığı değişik yöntemler kullanarak elde etmeleridir.
Sekteye uğratma: Kötü niyetli kişiler bilişim sistemine ait herhangi bir parçayı sekteye uğratırlar. Ele geçirme saldırılarında belgelerin kopyası yapılır veya haberleşme dinlenir. Sekteye uğratma saldırılarında ise belgenin aslı çalınır veya haberleşme kesilir. Belge veya mesajın karşı tarafa ulaşması engellenir.
Değişiklik: Herhangi bir değerli varlığın içeriğinin değiştirilmesidir. Örneğin elektronik posta yoluyla haberleşen iki kişi arasındaki mesajın içeriğinin değiştirilerek karşı tarafa gönderilmesi bu tür bir saldırıdır. Özellikle yazılım parçalarının içeriğinin değiştirilmesi için yapılan saldırılar bu gruba dâhildir.
Fabrikasyon: Sahte nesnelerin yapılmasıdır. Güvenlik odalarına girerken yetkili kişilerin kimlik doğrulama için kullandıkları kimlik kartlarının sahtelerinin yapılması bu tür saldırıdır. Bunun yanında sahte internet sitelerine yönlendirerek şifre bilgilerinin çalınması da olabilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum