Güzel Sanatlar Deneme Sınavı Sorusu #1105145

Güzel Sanatlar kategorisinin inşası için görsel, sözel ve müzikal sanatların tek bir başlık altında birleşmesini haklı çıkaracak ve bu kategoriyi hem öteki Liberal Sanat’lardan hem de bilim ve zanaattan ayırabilecek bazı ilkelerin belirlenmesine ihtiyaç vardı. Buna göre 20. Yüzyılın ortalarına gelindiğinde;

 I. Deha

II. Hayal gücü

III. Fayda gözetmeme

 ilkelerinden hangilerinin bir arada kıstas alınmasıyla birlikte Güzel Sanatları, Mekanik ve Liberal Sanatlar ile zanaatlardan ayırmak mümkün oluyordu?


Yalnız I

 I ve II

I ve III

II ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Güzel Sanatlar kategorisinin inşası için gereken son unsur; görsel, sözel ve müzikal sanatların tek bir başlık altında birleşmesini haklı çıkaracak ve bu kategoriyi hem öteki Liberal Sanat’lardan hem de bilim ve zanaattan ayırabilecek bazı ilkelerdi. Bu ilkelerin kabul görmesiyle; 20. yüzyılın ortalarına dek, sanat tek başına bağımsız, ayrıcalıklı ve seçkin bir alan olarak tartışmasız yerini korudu. Deha, hayal gücü, fayda gözetmeme, incelmiş beğeni ölçütlerinin bir arada kıstas alınmasıyla birlikte; Güzel Sanatlar’ı, Mekanik ve Liberal Sanatlar ile zanaatlardan ayırmak mümkün oluyordu.

Yorumlar
  • 0 Yorum