Güzel Sanatlar Deneme Sınavı Sorusu #759547

Sanat ve estetik arasındaki ilişkiye dair tartışmada Kant’tan günümüze değişen argümanda verilen Damien Hirst’ün ‘Yaşayan Birinin Zihninde Ölümün Fiziksel İmkânsızlığı’ eseri örneğinin anlatmak istediği anlam aşağıdakilerden hangisi olabilir?


Güzel, estetik bir kaygı olarak ölümsüzdür düşüncesi.

Sanat eserlerin kendilerine has bir estetik değer taşıdıklarıdır.

Bir esere, denge, uyum, oran, ahenk gibi ortak olan estetik unsurlar sanat eseri niteliği kazandırabilir.

Sanat için geleneksel estetik yargının evrenselliği ve daimiliğidir.

Sanatın Kant’ın açıkladığı estetik kaygıları gütmesi gerektiği düşüncesidir.


Yanıt Açıklaması:

Çağdaş sanatın önemli isimlerinden Damien Hirst’ün ‘Yaşayan Birinin Zihninde Ölümün Fiziksel İmkânsızlığı’ başlıklı yerleştirmesine ve eserin yorumuna https://tr.khanacademy. org/humanities/global-culture/beginnersguide-contemporary-art1/v/hirst-s-sharkinterpreting-contemporary-art adresinden ulaşabilirsiniz. Sanatçı bu eserinde formaldehit ile doldurulmuş cam bir tankın içine yerleştirdiği ölü bir köpekbalığını sergilemektedir.

Estetiğin alanının sadece ‘güzel’ ile sınırlanmış olduğu sonucuna ulaşmak doğru değildir. O günlerde görselerdi Kant’ı ve benzerlerini çok rahatsız edecek konu ve tarzlar, bugün en azından sanat piyasasını elinde tutan belli bir kesim tarafından ciddi anlamda sanat olarak değerlendiriliyor. Bunu mümkün kılan; bu eserlerin kendilerine has bir estetik değer taşıdıkları, sanatın geleneksel estetik yargıyla hesaplaşması gerektiği veya sanatın herhangi bir estetik kaygı gütmesi gerekmediği düşüncesidir. Genel-geçer doğrular olarak kabul ettiğimiz pek çok yargı aslında son derece kişisel olabilir. Aynı sanat eserini değerlendiren aynı kişi için bile içinde bulunduğu farklı psikolojik veya fiziksel koşullar farklı yargılara neden olabilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum