Güzel Sanatlar Deneme Sınavı Sorusu #1268902

Anlatı yönünün ön planda olmasına karşın söyleşme, taklit ve kişileştirme gibi teknikleri kullanmasıyla dramatik bir türdür. Konularını tarihî kaynaklardan ya da güncel olaylardan alan hikâyeleri; oynadıkları yere, zamana ve seyirciye göre dönüştürüp doğaçlama, ses değiştirme, taklit gibi teknikler kullanarak aktaran hikâye anlatıcılarıdır.

Yukarıda, Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun Halk Tiyatrosu geleneğinde yer alan türlerden hangisi hakkında bilgi verilmiştir?


Karagöz

Orta Oyunu

Meddah

Köylü Tiyatrosu

Türk Dram Sanatı


Yanıt Açıklaması:

Meddah sözcüğü hem Geleneksel Türk Tiyat­rosu türlerinden biri hem de bu türde oyunlar ser­gileyen oyuncu için kullanılmaktadır. Meddahlar, konularını tarihî kaynaklardan ya da güncel olay­lardan alan hikâyeleri; oynadıkları yere, zamana ve seyirciye göre dönüştürüp doğaçlama, ses değiştir­me, taklit gibi teknikler kullanarak aktaran hikâye anlatıcılarıdır. Meddah; anlatı yönünün ön planda olmasına karşın söyleşme, taklit ve kişileştirme gibi teknikleri kullanmasıyla dramatik bir türdür. Ancak Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun diğer dramatik türleri olan Karagöz ve Orta Oyunundan yöntemi, konusu ve hikâye dağarcığı, araçları bakımından ayrılır.

Yorumlar
  • 0 Yorum