Güzel Sanatlar Deneme Sınavı Sorusu #940662

Çağdaş Sanat / 1970-1990 akımları arasında yer alan Sanatta yerleşik anlayışları, değiştirmeye çalışan artistik bir metafor, aynı zamanda öncü sanatçılara verilen bir isim olan akım aşağıdakilerden hangisidir?


Postmodernizm

Fluxus

Kavramsal Sanat

Avangard

Minimalizm


Yanıt Açıklaması:

ÇAĞDAŞ SANAT / 1970-1990
Postmodernizm: Aklın kurallarına karşıt duyguların yansıtılması. 1960, Modernizm sonrası. Aslında çağdaş sanat ile postmodernizm kavramı çoğu kez birbiriyle örtüşebilmektedir.
Fluxus: Taklit ve soyut sanata karşı sanat, insan bilincine, yaratıcılığına ve kültüre yoğunlaşan sanat anlayışı.
Happening Art: Olay sanatı. Fluxus hareketi içinde yoğunlaşmış, 1960’larda popülerleşen sanat tarzı. Günlük hayattan alınma, gerçekçi bir eylem seyirciyi de içine katacak bir şekilde sahnelenir. Doğaçlamadır, kışkırtıcıdır, anlıktır, tekrarlanamaz, sonucu önceden kestirilemez.
Avangard: Sanatta yerleşik anlayışları, değiştirmeye çalışan artistik bir metafordur. Aynı zamanda öncü sanatçılara verilen bir isimdir.
Kavramsal Sanat: Kavram veya düşüncenin yaratımında, oluşumunda kullanılan malzeme ve teknikten daha önemli olduğu bir sanatsal etkinlik. Land Art: Arazi / Doğa Sanatı. 1960’lı yılların sonunda ortaya çıkan. Sanatçının doğa üzerindeki sanatsal faaliyetlerini kapsar.
Minimalizm: Sadelik/yalınlık ve nesnelliği referans alan 1960’lı yılların sonlarında ortaya çıkan ve günümüzde de gündemde olan bir sanat akımıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum