Güzel Sanatlar Deneme Sınavı Sorusu #761949

Antik dünyada modern anlamdaki sanat düşüncesini andıran tek sınıflama, geç Helenistik ve Roma dönemlerinde sanatın ‘Liberal (Özgür) ve Bayağı (Hizmet Eden) Sanatlar’ olarak ikiye bölünmesiydi. Bayağı Sanatlar, fiziksel emekle ücretkarşılığı yapılan sanatlarken; Liberal Sanatlar, soylu ve eğitimli sınıflara uygun olan entelektüel sanatlardı. Ancak 18. yüzyılın sonuna gelindiğinde Avrupa’nın büyük bir kısmında Güzel Sanatlar’a mahsus ayrı bir piyasa ve bu konuya duyarlı bir kamuoyu oluşmuştu. 19. yüzyılda artık sanat dendiğinde sadece Güzel Sanatlar kastediliyor ve anlaşılıyordu, bu nedenle de ‘güzel’ terimini kullanmaya gerek olmadan doğrudan ‘sanat’ kelimesi kullanılmaya başlandı. 

Buna göre aşağıdakilerden hangisi sanatın bağımsız bir alan görülmesinin arkasında yatan sosyolojik sebepler arasında gösterilemez? 


Piyasa ekonomisinin doğuşu

Orta sınıfın gelişmesi 

Okur yazarlıktaki artış

Statü özlemi

Sanat eserinin fayda sağlar niteliği


Yanıt Açıklaması:

19. yüzyılda artık sanat dendiğinde sadece Güzel Sanatlar kastediliyor ve anlaşılıyordu, bu nedenle de ‘güzel’ terimini kullanmaya gerek olmadan doğrudan ‘sanat’ kelimesi kullanılmaya başlandı. Bu dönüşümün sosyolojik bir takım sebepleri vardı. Sanatın bağımsız bir alan haline gelişi, Orta Çağ’ın sonlarında başlayan bir toplumsal ayrışma sürecinin son evresinde gerçekleşmiştir. Önceleri bütünleşik alanlar olarak görülen siyaset, ekonomi, din, bilim ve sanat gibi alanların; bu dönemden sonra doğal bir çözülüş sürecine girdiklerini görmekteyiz. Piyasa ekonomisinin doğuşu, orta sınıfın gelişmesi ve statü özlemi, okuryazarlıktaki artış gibi toplumsal ve ekonomik dönüşümler; bahsedilen diğer alanlar gibi sanatın da özerk bir alan olarak belirmesine zemin hazırlamıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum