Güzel Sanatlar Deneme Sınavı Sorusu #757448

Aşağıdakilerden hangisi edebiyat akımlarının temel özelliklerinden biridir?


Bir sanatçı yaşamı boyunca tek bir akıma bağlı kalabilir.

Akımlar çoğunlukla o dönemde yaygın ve yerleşik olan akımlardan etkilenerek oluşur.

Akımlar çok katı ilkeler etrafında oluşur.

Akımlar belirli bir dönemde doğar.

Akımlar her dönemde doğabilir.


Yanıt Açıklaması:

Akımlar çoğunlukla o dönemde yaygın ve yerleşik olan akımlara karşı çıkılmasıyla başlar. Her yeni akım; üslup, içerik, sanatta amaç ve işlev konusunda yeni önerilerle gelir.

Akımlar belirli bir dönemde doğar ve yaygınlık kazanır ancak başlangıç ve bitiş tarihlerini belirlemek zor ve tartışmalıdır:

Akımlar genellikle çok katı ilkeler etrafında oluşmaz, akımın temel ilkeleri doğrultusunda eserler verildikçe belirli bir zevk ortaya çıkar. Bazen bunlar kural olarak ortaya konur ve bu tarihten sonra akım çerçevesinde verilen eserler genellikle bu kurallara uyar.

Akımlar hem zaman içerisinde hem de temsilcilerinin farklı eğilimlerine bağlı olarak aynı dönemde değişiklikler gösterirler.

Akımlar içinde ayrıca eğilimler vardır. O¨zellikle modern sanat için geçerli olan eğilim kavramı, aynı akım içinde gruplaşan sanatçılar arasındaki tutum farklılıklarını belirtir.

Bir sanatçı, sanat yaşamı boyunca birden çok akımla bağlantılı olabilir. Bir akımın temsilcisi olarak görülen ya da o akımla bağlantılı olarak nitelendirilen bir sanatçıyı başka akımların temsilcisi olarak da görmemiz olağandır. 

Doğru yanıt D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum