Haber Toplama Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #1026493

"Üniversite sınavında değişiklik. Puan hesaplama yöntemi değiştirildi" haber başlığı aşağıdaki haber değerlerinden hangisinin örneğidir?


Uygunluk 

Devamlılık 

Güncellik 

Büyüklük 

Önemlilik 


Yanıt Açıklaması:

Bir olay ne kadar çok kişiyi ilgilendirirse yarattığı etki ne kadar büyükse haber olma ihtimali o kadar çok artar. Burada muhtemel ya da potansiyel izler kitlenin ne kadar kişi olabileceğini düşüncesi vardır. Bazı olaylar bir toplumun genelini ve hatta dünyayı yakından ilgilendirebilir. Haberin hedef kitlesinin kim olduğu, o haberi kimlerin takip edeceği ve kimlerin o konuyu dikkate alacağı ile ilgili bir haber değeridir.
5N-1K formülünün ne ya da kim sorusuna yanıt aranır.
Örnek 3.1: milliyet.com.tr 30 Mayıs 2012Başlık:

Üniversite sınavında değişiklik. Puan hesaplama yöntemi değiştirildi Spot: Üniversite sınavında puan hesaplama yöntemi değiştirildi. ÖSYM’nin dün yayımladığı kılavuza göre artık yerleştirme puanı hesabında okulların başarısı dikkate alınmayacak. Yalnızca bireysel başarı önemli olacak. Uzmanlar, “Bu uygulamayla en iyi okullar boşalır, parayla not satışı başlar” dedi ÖSYM’den bu yıl üniversiteli olacak gençlere son dakika sürprizi geldi. Habertürk gazetesinin haberine göre Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) 2 hafta kala yapılan değişiklikle üniversite yerleştirme puanlarının hesaplanmasında yalnızca bireysel başarı dikkate alınacak. Okulun başarısına göre öğrencinin puanının ağırlıklandırılması yani AOBP uygulaması son buldu. Uzmanlar son dakika duyurulan değişikliğin “öğrencileri gafil avlandığını”, önümüzdeki yıllarda da fen ve Anadolu liselerinin boşalacağını, okulların sahte yüksek notlar vermeye başlayacağını söylüyor. ÖSYM dün eğitim sistemini 4+4+4 şeklinde değiştiren 6287 sayılı kanunda yer alan ve yükseköğretime yerleştirme puanlarının hesaplanmasında değişiklik getiren düzenlemeye göre yeni kılavuz yayımladı. Yeni hesaplama sistemi bu yıl YGS’ye giren ve önümüzdeki ay yapılacak LYS’ye katılacak öğrencileri etkiliyor.

Yorumlar
  • 0 Yorum