Haber Toplama Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #946029

Nükleer santral yapılması kararı sonrasında, gazeteci enerji uzmanları, çevreciler, akademisyenlerden görüş alarak haberi yazdığında görüş aldığı kişiler hangi haber aktörlüğünü üstlenmiştir?


Etkileyen

Etkilenen

İzleyen, Gören, Tanık

Değerlendiren

Karar Veren


Yanıt Açıklaması:

Etkileyen: Habere konu olan eylemi kimin başlattığına yönelik “kim” sorusunun cevabını almak için sorulan sorudur. Haber toplama sürecinde ayrıntılı bilgi alabilmek için haber kaynağına bu soru sorulur. O¨rneğin bombalı saldırı sonunda emniyet yetkililerine saldırının sorumlularını sormak bu bağlamda değerlendirilir.

Etkilenen: Habere konu olan olaydan etkilenenler haber toplama sürecinde yer alan haber aktörlerinden biridir. O¨zellikle yangın, sel, kaza, gibi olaylara ilişkin haberlerde etkilenen haber aktörü ele alınır. Etkilenen, kişi, kurum olabildiği gibi kasaba, fabrika, tarihi eser gibi yerler de olabilir.

İzleyen, Gören, Tanık: Habere konu olan olayı kim gördü, olayla ilgili neler aktardı? Haber toplarken bu haberin tanığı var mı sorusundan yola çıkarak haberin ayrıntılarına ilişkin verilere ulaşılabilir.

Değerlendiren: Olayın, durumun, olgunun ne olduğunu, ne anlama geldiğini, güncel ve tarihsel süreçteki yerini, önemini açıklayanları öğrenmek için sıradan vatandaş için olayın ne anlama geldiğini açıklamak için habere ilişkin unsurları değerlendirebilecek kişilere haber kaynağı olarak başvurulur. O¨rneğin, nükleer santral yapılması kararı sonrasında, gazeteci enerji uzmanları, çevreciler, akademisyenlerden görüş alarak haberi yazdığında görüş aldığı kişiler haberi değerlendiren kişilerdir.

Karar Veren: Habere konu olan olay hakkında karar verici kişilerin görüşlerinin alınmasıdır. O¨rneğin kadına yönelik uygulanan şiddet olaylarının artmasıyla, Cumhurbaşkanlığının bu konuda atacağı adımların olup olmadığını sormak, varsa neler olduğunu ne zaman uygulamaya konulacağına yönelik bilgileri gazeteci haberinde yer verirse, haberin aktörlerinden karar vericilerle haber kaynağı olarak görüşerek haber toplama sürecine da^hil etmiş olur.

Yorumlar
  • 0 Yorum