Haber Toplama Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #947810

Haber değeri unsurları dışında medyanın gündemini etkiyen hususlar da mevcuttur.  Aşağıdakilerden hangisi medya kuruluşlarının bazı konuları gündeme getirerek kamuoyunu ve siyaseti etkilemesine karşılık gelmektedir?


Medya kuruluşları arasındaki etkileşim

Ateşleyici olaylar

Medyada savunuculuk

Gerçek yaşam göstergeleri

Konu teklifçisi


Yanıt Açıklaması:

Haber değeri unsurları dışında medyanın gündemini etkiyen hususlar da mevcuttur. Bunlar aşağıda sıralanmıştır:

  • Bir konu hakkında medyanın dikkatini çeken kişi ya da kurumlar konu teklifçisi olarak adlandırılmaktadır. Bu kişi ya da kurumlar eşik bekçilerine haber yapılması için önerilerde bulunurlar.

  • Medyada savunuculuk ise; medya kuruluşlarının bazı konuları gündeme getirerek kamuoyunu ve siyaseti etkilemesidir. “Baba Beni Okula Gönder” kampanyası medyada savunuculuğa örnektir.

  • Ateşleyici olaylar gündem belirlemeye yönelik diğer bir husustur. Ani gelişen bir olayın ardından bu olay temel alınarak gündem yaratılmasını içermektedir.

  • Bir medya kuruluşunun ele aldığı bir konu, diğer medya kuruluşlarının dikkatini çeker ve onlar tarafından da işlenebilir. Bu durumda haberin gündeme gelmesinde medya kuruluşları arasındaki etkileşim etkili olmaktadır.

  • İşsizlik, enflasyon gibi gündemler, gerçek yaşam göstergeleri olarak ifade edilmekte ve kavramsal olarak, bir toplumsal sorunun riskinin ya da şiddetinin derecesini az ya da çok nesnel biçimde ölçen değişken ya da değişkenler olarak tanımlanmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum