Haber Toplama Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #950271

“Toplumsal gelişmelerin en belirleyici unsurlarından düşünce özgürlüğünün ayrılmaz bir parçası durumundaki basın özgürlüğünün Türkiye’de tam olarak yerleşmesi, böylece, tüm halkın haber alma hakkının hiçbir baskı ve sınırlamaya tabi olmaksızın gerçekleşmesi; gazetecilerin mesleki ve sosyal değerlerini arttırıcı önlemlerin alınması, bu yolda gerekli çabanın gösterilmesi, derneğin tek ve belirleyici amacıdır”.  maddesi tüzüğünde ikinci madde olarak yer alan kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?


C¸ağdaş Gazeteciler Derneği

Basın Konseyi

Gazeteciler Cemiyeti

Ekonomi Muhabirleri Derneği

Basın İlan Kurumu


Yanıt Açıklaması:

C¸ağdaş Gazeteciler Derneği

C¸ağdaş Gazeteciler Derneği 1978 yılında kurulmuş olan bir diğer gönüllü kuruluştur. Dernek varlık nedenini tüzüğünün ikinci maddesinde şöyle açıklamaktadır:

“Toplumsal gelişmelerin en belirleyici unsurlarından düşünce özgürlüğünün ayrılmaz bir parçası durumundaki basın özgürlüğünün Türkiye’de tam olarak yerleşmesi, böylece, tüm halkın haber alma hakkının hiçbir baskı ve sınırlamaya tabi olmaksızın gerçekleşmesi; gazetecilerin mesleki ve sosyal değerlerini arttırıcı önlemlerin alınması, bu yolda gerekli çabanın gösterilmesi, derneğin tek ve belirleyici amacıdır”.

Dernek tüzüğünde faaliyet alanlarına ilişkin olarak sıraladığı maddeler için basın ahlakına ilişkin doğrudan bir atıf yapmasa da Basın O¨zgürlüğü’ne ilişkin hassasiyetini açıkça belirtmektedir. Buna ek olarak gazetecilerin korunmasına yönelik olarak yürüttüğü çaba mesleğe saygınlık kazandırmak, gazeteciyi patron baskısından, rekabetin getirdiği olumsuzluklardan koruma yönünde bir eylem olarak dikkati çekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum