Haber Türleri Deneme Sınavı Sorusu #998041

Aşağıdakilerden hangisi iç politika haberciliği açısından bilinmesi gereken terimlerden değildir?


Olağanüstü hal

Nota

Göçmen

Kanunsuz emir

Kaçak göçmen


Yanıt Açıklaması:

İç politika haberciliği için bilinmesi gereken kavramlardan bazıları da aşağıda açıklanmıştır. Bu tür kavramların öğrenilmesi politika muhabirliği yaparken yazılacak haberlere daha fazla hakim olunmasını ve haber kaynaklarıyla daha iyi bir iletişim kurulmasını sağlayacaktır:

Göçmen: Ekonomik ya da sosyal nedenlere bağlı olarak ülkesini başka bir ülkeye yerleşmek amacıyla ve kendi isteğiyle terk eden kişiler için göçmen (migrant) ifadesi kullanılır.

Kaçak göçmen: Herhangi bir hukuki ya da idari izin süreci kullanmadan göç edenler için bu ifade tercih edilmelidir.

Kanunsuz emir: Kamu hizmetlerinde herhangi bir sıfat veya suretle çalışmakta olan kimse, üstünden aldığı emri, yönetmelik, tüzük, kanun veya Anayasa hükümlerine aykırı görürse yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir.

Olağanüstü hal: Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri or- tadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, MGK’nın da görüşünü aldıktan sonra yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde süresi 6 ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edilebilir. Doğal afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım halleri de olağanüstü hal için gerekçe olabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum